Nauka i tehnologije

Sektor za nauku i tehnologije vrši poslove i zadatke koji se odnose na: koordiniranje planiranja i aktivnosti u oblasti nauke i tehnologija;  razvoja naučno-istraživačkog rada; razvoja naučno-istraživačke djelatnosti; koordinaciju naučno-istraživačkih aktivnosti; razvoj naučno-istraživačkih organizacija; podsticanje fundamentalnih i primijenjenih istraživanja; razvoj investicionih tehnologija; razvoj naučno – istraživačke infrastrukture i naučnog kadra; praćenje inovacija, razvoja i unapređenja tehnologija; razvoj akademske i bibliotečke mreže; Registar naučnih institucija, naučnog kadra, naučnih projekata i infrastrukturnih ulaganja u Federaciji BiH; pristup međunarodnim bazama podataka relevantnim za oblast nauke i tehnologija; planiranje, analizu i nadzor sredstava tekućih transfera za finansiranje nauke i tehnologija; pripremu, realizaciju i evaluaciju programa i projekata iz oblasti  nauke i tehnologija u cilju njihovog razvoja; vođenje postupaka i izdavanje odgovarajućih akata iz djelokruga rada Sektora; druge poslove koji se odnose na pitanja iz nadležnosti Sektora.

Pomoćnik ministrice: Jasmin Branković

Kontakt telefon sektora: 036 355 721; 036 355 740; 036 355 717; 036 355 718; 036 355 719

E-mail: jasmin.brankovic@fmon.gov.ba

Obavijesti

 • Obilježavanje Dana znanosti u FBiH

  23.11.2022.

  Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti i ove će godine nizom događaja i aktivnosti obilježiti Dan znanosti u Federaciji Bosne i Hercegovine, a središnja svečanost bit će održana na sam Dan znanosti - 12. prosinca, u Mostaru.

 • „Go Digital in BiH“

  17.11.2022.

  Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) razvila je novu kreditnu liniju „Go Digital in BiH“ koja podržava mala i srednja preduzeća (MSP) u BiH u njihovim naporima da se digitalizuju.

 • FMON od ove godine dodjeljuje i priznanja Prijatelj nauke

  16.11.2022.

  U povodu Dana nauke/znanosti u Federaciji BiH, koji se obilježeva 12. decembra/prosinca, ove godine će, uz nagrade za nauku u četiri kategorije, biti dodijeljeno i 15 priznanja Prijatelj nauke organizacijama i pojedincima za značajne uspjehe i evidentan doprinos organizaciji i razvoju  naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti, te širenje spoznaja o značaju nauke i primjene razultata naučno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada u svim oblastima društvenog i privrednog života  u Federaciji Bosne i Hercegovine i Bosni i Hercegovini u cjelini.

 • Popularizacijom znanstvene misli do općeg napretka u društvu

  11.11.2022.

  Informacije o istraživačkom i znanstvenom radu znaju često biti teško razumljive i zato je jako važno znati kako te informacije približiti medijima i široj javnosti - istaknuto je na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji „Aktualizacija i popularizacija znanosti kroz medije”.

 • Pismo nauci za rođendan

  10.11.2022.

  FMON čestita sveukupnoj akademskoj i naučnoj zajednici Svjetski dan nauke, koji se obilježava svake godine 10. novembra/studenog. Puno ime ove međunarodne manifestacije je Svjetski dan nauke za mir i razvoj (The World Science Day for Peace and Development), a posvećen je promicanju nauke i isticanju njenih pozitivnih učinaka na čovječanstvo.

Stranica 1 od 16