Nauka i tehnologije

Sektor za nauku i tehnologije vrši poslove i zadatke koji se odnose na: koordiniranje planiranja i aktivnosti u oblasti nauke i tehnologija;  razvoja naučno-istraživačkog rada; razvoja naučno-istraživačke djelatnosti; koordinaciju naučno-istraživačkih aktivnosti; razvoj naučno-istraživačkih organizacija; podsticanje fundamentalnih i primijenjenih istraživanja; razvoj investicionih tehnologija; razvoj naučno – istraživačke infrastrukture i naučnog kadra; praćenje inovacija, razvoja i unapređenja tehnologija; razvoj akademske i bibliotečke mreže; Registar naučnih institucija, naučnog kadra, naučnih projekata i infrastrukturnih ulaganja u Federaciji BiH; pristup međunarodnim bazama podataka relevantnim za oblast nauke i tehnologija; planiranje, analizu i nadzor sredstava tekućih transfera za finansiranje nauke i tehnologija; pripremu, realizaciju i evaluaciju programa i projekata iz oblasti  nauke i tehnologija u cilju njihovog razvoja; vođenje postupaka i izdavanje odgovarajućih akata iz djelokruga rada Sektora; druge poslove koji se odnose na pitanja iz nadležnosti Sektora.

Pomoćnik ministrice: Jasmin Branković

Kontakt telefon sektora: 036 355 721; 036 355 740; 036 355 717; 036 355 718; 036 355 719

E-mail: jasmin.brankovic@fmon.gov.ba

Obavijesti

 • Ministrica Duraković pozdravila učesnike Međunarodne naučne konferencije „Razvoj i organizacija proizvodnje - RIM 2023“

  21.9.2023.

  U Sarajevu je otvorena 14. međunarodna naučna konferencija „Razvoj i organizacija proizvodnje - RIM 2023“. Organizator naučne konferencije o razvoju i modernizaciji proizvodnje je Tehnički fakultet Univerziteta u Bihaću, a Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je organizaciju ove tematske konferencije u prethodnom periodu podržalo u više navrata.

 • Razgovor o industriji videoigara u BiH u Code Hub-u Mostar

  20.9.2023.

  Industrija videoigara već se godinama smatra jednom od najperspektivnijih industrija u svijetu. Iako je u Bosni i Hercegovini ova industrija još uvijek u svojim začecima, ona dobiva sve veći značaj i njezin se potencijal sve češće prepoznaje. Upravo o trenutnom stanju i potencijalu industrije videoigara u Bosni i Hercegovini govorilo se u Code Hub-u Mostar u utorak, 19.9.2023. godine, na prezentaciji studije „Analiza industrije videoigara u BiH – trenutno stanje i izazovi“ koju su organizirali Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i INTERA Tehnološki Park.

 • Internacionalna nagrada za bh. naučnicu Eminu Dervišević

  11.9.2023.

  Mlada bosanskohercegovačka naučnica dr. sc. Emina Dervišević dobila je još jedno prestižno priznanje za svoj rad.  Ovaj put, dr. sc. Dervišević dobila je nagradu za najbolju prezentaciju na Svjetskom kongresu forenzičke medicine u Italiji u konkurenciji od 200 istraživača.

  Čestitamo!

 • Sretan Međunarodni dan pismenosti!!!

  8.9.2023.

  Svake godine, 8. septembra / rujna, svijet obilježava Međunarodni dan pismenosti, čiji je osnovni cilj upozoriti na, još uvijek prisutan, problem nepismenosti.

  Međunarodni dan pismenosti inicijativa je UNESCO-a utemeljena davne 1965. godine, s ciljem podsjećanja međunarodne zajednice na status pismenosti i obrazovanja odraslih na globalnoj razini. Na ovaj se dan, različitim aktivnostima, slavi pismenost, ali i podsjeća da je pismenost ljudsko pravo implicitno sadržano u pravu na obrazovanje.

 • S A U Č E Š Ć E u povodu smrti akademika Berislava Topića

  6.9.2023.

  Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke uputilo je izraze saučešća Akademiji nauka i umjetnosti BiH i akademiku Murisu Čičiću, predsjedniku, u povodu smrti akademika Berislava Topića.

Stranica 1 od 25