Ministarstvo

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke

dr. Ante Starčevića bb, Mostar
Telefon: +387 36 355-700
Fax: +387 36 355-742
Web: www.fmon.gov.ba
E-mail: info@fmon.gov.ba, kabinet@fmon.gov.ba

 

 

Djelokrug

Ministarstvo obavlja upravne, stručne i druge poslove utvrđene zakonom koji se odnose na koordiniranje planiranja i aktivnosti u oblasti: predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, pedagoških standarda i prostornih normativa, opreme i nastavnih sredstava predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja i odgoja, nostrifikacije i ekvivalencije inozemnih školskih svjedodžbi i diploma, stručnog obrazovanja i usavršavanja nastavnog osoblja, udžbenika za osnovno i srednje obrazovanje, implementacije Bolonjskog procesa, naučno-istraživačkog rada na unapređenju odgojno-obrazovnog rada, đačkog i studentskog standarda, razvoja naučno-istraživačke djelatnosti, koordiniranja naučno-istraživačkih i istraživačko-razvojnih aktivnosti, razvoja naučno-istraživačkih organizacija, podsticanja fundamentalnih primijenjenih istraživanja, razvoja investicijskih tehnologija i kadrova u naučno-istraživačkoj djelatnosti, praćenja inovacija, razvoja i unapređenja tehnologija, koordiniranja u ostvarivanju prava mladih u oblasti obrazovanja i nauke i druge poslove utvrđene zakonom.

Unutrašnja organizacija Ministarstva:

 

Obavijesti

 • Sretan Dan državnosti BiH!

  24.11.2022.

  Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti, svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine čestita 25. novembar / studeni Dan državnosti BiH.

 • Obilježavanje Dana znanosti u FBiH

  23.11.2022.

  Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti i ove će godine nizom događaja i aktivnosti obilježiti Dan znanosti u Federaciji Bosne i Hercegovine, a središnja svečanost bit će održana na sam Dan znanosti - 12. prosinca, u Mostaru.

 • Posljednji poziv korisnicima studentskih zajmova za otpis kamate

  22.11.2022.

  Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti obavještava sve korisnike studentskih zajmova, odnosno sudužnike/jemce da do 31.12.2022. godine zaključe ugovor sa Ministarstvom o rokovima isplate osnovnog duga (u jednom iznosu ili obročno), čime se oslobađaju povrata zateznih kamata.

 • „Go Digital in BiH“

  17.11.2022.

  Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) razvila je novu kreditnu liniju „Go Digital in BiH“ koja podržava mala i srednja preduzeća (MSP) u BiH u njihovim naporima da se digitalizuju.

 • FMON od ove godine dodjeljuje i priznanja Prijatelj nauke

  16.11.2022.

  U povodu Dana nauke/znanosti u Federaciji BiH, koji se obilježeva 12. decembra/prosinca, ove godine će, uz nagrade za nauku u četiri kategorije, biti dodijeljeno i 15 priznanja Prijatelj nauke organizacijama i pojedincima za značajne uspjehe i evidentan doprinos organizaciji i razvoju  naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti, te širenje spoznaja o značaju nauke i primjene razultata naučno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada u svim oblastima društvenog i privrednog života  u Federaciji Bosne i Hercegovine i Bosni i Hercegovini u cjelini.

Stranica 1 od 146