Ministarstvo

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke

dr. Ante Starčevića bb, Mostar
Telefon: +387 36 355-700
Fax: +387 36 355-742
Web: www.fmon.gov.ba
E-mail: info@fmon.gov.ba, kabinet@fmon.gov.ba

 

Ministrica: Elvira Dilberović

 

Djelokrug

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke vrši upravne, stručne i druge poslove utvrđene zakonom, a koji se odnose na koordiniranje planiranja i aktivnosti u oblasti: predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, pedagoških standarda i prostornih normativa, opreme i nastavnih sredstava predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja i odgoja; nostrifikacije i ekvivalencije inostranih školskih svjedodžbi i diploma; stručnog obrazovanja i usavršavanja nastavnog osoblja; udžbenika za osnovno i srednje obrazovanje; implementacije Bolonjskog procesa; naučnoistraživačkog rada na unapređenju odgojno-obrazovnog rada; đačkog i studenskog standarda; razvoja naučno-istraživačke djelatnosti; kordiniranja naučnoistraživačkih i istraživačkorazvojnih aktivnosti; razvoja naučnoistraživačkih organizacija; podsticanja fundamentalnih primjenjenih istraživanja; razvoja investicionih tehnologija i kadrova u naučnoistraživačkoj djelatnosti; praćenja inovacija, razvoja i unapređenja tehnologija; koordiniranja u ostvarivanju prava mladih u oblasti obrazovanja i nauke i druge poslove utvrđene zakonom.

Unutrašnja organizacija Ministarstva:

 

Obavijesti

 • Ministrica Dilberović u Mostaru otvorila naučni skup posvećen Dž.Bijediću

  21.4.2017.

  Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof.dr. Elvira Dilberović otvorila je u petak, 21.04.2017. godine, u Mostaru, Međunarodni naučni skup posvećen Džemalu Bijediću. Ovaj skup, koji su u povodu sto godina od njegovog rođenja i četrdeset godina od smrti organizirali Fakultet humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru i Muzej Hercegovine, okupio je eminentna imena historijske nauke iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

 • Sretan Uskrs i Vaskrs!

  14.4.2017.

  U povodu blagdana Uskrsa i Vaskrsa, koji se ove godine obilježavaju istog dana, svim vjernicima katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti čestitku je uputila federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof. dr. Elvira Dilberović.

 • Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti dodijelilo 1,32 miliona KM za oblast nauke

  13.4.2017.

  U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke / znanosti, u četvrtak, 13.04.2017. godine, u sjedištu Vlade Federacije BiH, u Sarajevu, upriličeno je potpisivanje ugovora o finansiranju / sufinansiranju programa i projekata u oblasti nauke u 2017. godini od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine s rektorima, odnosno ovlaštenim predstavnicima osam javnih visokoškolskih i naučnih ustanova u Federaciji BiH.

 • OBAVJEŠTENJE o raspisivanju Javnog poziva za podršku projektima iz oblasti obrazovanja i nauke u 2017. godini

  11.4.2017.

  U Budžetu Federacije Bosne i Hercegovine za 2017. godinu odobrena su sredstva za finansiranje/sufinansiranje:

  • programa i projekata iz oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja,
  • programa i projekata iz oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda, i
  • programa i projekata iz oblasti nauke od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine

 • Ambasadorica SAD-a posjetila Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke

  10.4.2017.

  Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack u srijedu, 5.04.2017. godine boravila je u posjeti Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke u sjedištu ministarstva u Mostaru, te se susrela sa federalnom ministricom obrazovanja i nauke prof.dr. Elvirom Dilberović.

Stranica 1 od 61