Ministarstvo

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke

dr. Ante Starčevića bb, Mostar
Telefon: +387 36 355-700
Fax: +387 36 355-742
Web: www.fmon.gov.ba
E-mail: info@fmon.gov.ba, kabinet@fmon.gov.ba

 

 

Djelokrug

Ministarstvo obavlja upravne, stručne i druge poslove utvrđene zakonom koji se odnose na koordiniranje planiranja i aktivnosti u oblasti: predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, pedagoških standarda i prostornih normativa, opreme i nastavnih sredstava predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja i odgoja, nostrifikacije i ekvivalencije inozemnih školskih svjedodžbi i diploma, stručnog obrazovanja i usavršavanja nastavnog osoblja, udžbenika za osnovno i srednje obrazovanje, implementacije Bolonjskog procesa, naučno-istraživačkog rada na unapređenju odgojno-obrazovnog rada, đačkog i studentskog standarda, razvoja naučno-istraživačke djelatnosti, koordiniranja naučno-istraživačkih i istraživačko-razvojnih aktivnosti, razvoja naučno-istraživačkih organizacija, podsticanja fundamentalnih primijenjenih istraživanja, razvoja investicijskih tehnologija i kadrova u naučno-istraživačkoj djelatnosti, praćenja inovacija, razvoja i unapređenja tehnologija, koordiniranja u ostvarivanju prava mladih u oblasti obrazovanja i nauke i druge poslove utvrđene zakonom.

Unutrašnja organizacija Ministarstva:

 

Obavijesti

 • Predstavljen Zbornika radova s naučne/znanstvene konferencije „Web3 & Blockchain u Bosni i Hercegovini“

  26.2.2024.

  Zbornik radova Web3 & Blockchain u Bosni i Hercegovini, sa naučno-stručne konferencija koja je održana prošlog proljeća, predstavljen je javnosti u Mostaru, u ponedjeljak, 26.02.2024. godine. Izdavači su Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i INTERA Tehnološki Park, koji su i organizirali konferenciju, okupivši stručnjake, naučnike, inovatore i entuzijaste iz različitih sektora, kako bi se razmotrile trenutne i buduće primjene ovih tehnologija u BiH.

 • Ministrici Duraković dodijeljeno priznanje za zalaganje u promicanju mira i ljubavi

  22.2.2024.

  Na marginama 27. Evroazijskog ekonomskog samita u Istanbulu, federalnoj ministrici obrazovanja i nauke prof. dr. Jasni Duraković dodijeljen je "Certificate of Honor In Commemoration of Ringing the Bell of World Peace and Love", kao priznanje za njezino zalaganje u promicanju mira i ljubavi.

 • Ministrica Duraković na Samitu u Istanbulu govorila o važnosti edukacije mladih

  22.2.2024.

  U sklopu trodnevne posjete Istanbulu, federalna ministrica obrazovanja i nauke prof.dr. Jasna Duraković sudjeluje i na globalnom samitu Marmara fondacije, 27. Euroazijskom ekonomskom samitu, koji se održava u srijedu i četvrtak, 21. i 22.02.2024. godine, u Istanbulu.

   

 • Predstavnici FMON-a pridružili se obilježavanju Dana maternjeg jezika

  21.2.2024.

  Delegacija Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke je na poziv rukovodstva Međunarodne osnovne škole Mostar (International Primary School Mostar) posjetila ovu ustanovu i pridružila se obilježavanju Dana maternjeg jezika.

 • Ministrica Duraković posjetila Istanbul Ticaret Univerzitet

  21.2.2024.

  U okviru trodnevene posjete Istanbulu, federalna ministrica obrazovanja i nauke prof. dr. Jasna Duraković obišla je u srijedu, 21.02.2024. godine, i Istanbul Ticaret Univerzitet, gdje je imala priliku razgovarati s rektorom prof. dr. Abdulhamitom Avsarom, dekanom prof. dr. Figenom Yildirimom i prof. dr. Israfilom Kuraleyom.

Stranica 1 od 195