Ministarstvo

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke

dr. Ante Starčevića bb, Mostar
Telefon: +387 36 355-700
Fax: +387 36 355-742
Web: www.fmon.gov.ba
E-mail: info@fmon.gov.ba, kabinet@fmon.gov.ba

 

Ministrica: Elvira Dilberović

 

Djelokrug

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke vrši upravne, stručne i druge poslove utvrđene zakonom, a koji se odnose na koordiniranje planiranja i aktivnosti u oblasti: predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, pedagoških standarda i prostornih normativa, opreme i nastavnih sredstava predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja i odgoja; nostrifikacije i ekvivalencije inostranih školskih svjedodžbi i diploma; stručnog obrazovanja i usavršavanja nastavnog osoblja; udžbenika za osnovno i srednje obrazovanje; implementacije Bolonjskog procesa; naučnoistraživačkog rada na unapređenju odgojno-obrazovnog rada; đačkog i studenskog standarda; razvoja naučno-istraživačke djelatnosti; kordiniranja naučnoistraživačkih i istraživačkorazvojnih aktivnosti; razvoja naučnoistraživačkih organizacija; podsticanja fundamentalnih primjenjenih istraživanja; razvoja investicionih tehnologija i kadrova u naučnoistraživačkoj djelatnosti; praćenja inovacija, razvoja i unapređenja tehnologija; koordiniranja u ostvarivanju prava mladih u oblasti obrazovanja i nauke i druge poslove utvrđene zakonom.

Unutrašnja organizacija Ministarstva:

 

Obavijesti

 • Nagrađeni najbolji učenici osnovnih i srednjih škola u FBiH

  10.12.2018.

  U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti, u Mostaru je u petak, 07.12.2018. godine, upriličena dodjela nagrada najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine u školskoj 2017./2018. godini.

 • Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke podržava naučne projekte

  7.12.2018.

  U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu (UNSA) u četvrtak, 06.12.2018. godine, prezentirani su naučno-istraživački i istraživačko-razvojni projekti koje je sufinansiralo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke u 2017. godini, a potpisani su i ugovori za nove projekte koje ovo ministarstvo sufinansira u 2018. godini.

 • ČESTITKA POVODOM HANUKE

  4.12.2018.

  Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović uputila je čestitku povodom Hanuke, židovskog praznika slobode i svjetlosti.

 • Svečanom akademijom i polaganjem cvijeća obilježen Dan državnosti BiH u Mostaru

  27.11.2018.

  Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na Partizanskom spomen groblju i mezarju Šehitluci te svečanom akademijom u nedjelju, 25.11.2018. godine, u Mostaru, obilježen je Dan državnosti BiH.

 • Svečano otvorena restaurirana zgrada Ćejvan Ćehajinog mekteba u Mostaru

  27.11.2018.

  Restaurirana zgrada Ćejvan Ćehajinog mekteba, koja se nalazi pored Starog mosta u Mostaru, svečano je otvorena u subotu, 24.11.2018. godine, u prisustvu ministra kulture i turizma Republike Turske Mehmeta Nurija Ersoyja, federalne ministrice obrazovanja i nauke prof.dr.Elvire Dilberović

Stranica 1 od 81