Ministarstvo

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke

dr. Ante Starčevića bb, Mostar
Telefon: +387 36 355-700
Fax: +387 36 355-742
Web: www.fmon.gov.ba
E-mail: info@fmon.gov.ba, kabinet@fmon.gov.ba

 

Ministrica: Elvira Dilberović

 

Djelokrug

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke vrši upravne, stručne i druge poslove utvrđene zakonom, a koji se odnose na koordiniranje planiranja i aktivnosti u oblasti: predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, pedagoških standarda i prostornih normativa, opreme i nastavnih sredstava predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja i odgoja; nostrifikacije i ekvivalencije inostranih školskih svjedodžbi i diploma; stručnog obrazovanja i usavršavanja nastavnog osoblja; udžbenika za osnovno i srednje obrazovanje; implementacije Bolonjskog procesa; naučnoistraživačkog rada na unapređenju odgojno-obrazovnog rada; đačkog i studenskog standarda; razvoja naučno-istraživačke djelatnosti; kordiniranja naučnoistraživačkih i istraživačkorazvojnih aktivnosti; razvoja naučnoistraživačkih organizacija; podsticanja fundamentalnih primjenjenih istraživanja; razvoja investicionih tehnologija i kadrova u naučnoistraživačkoj djelatnosti; praćenja inovacija, razvoja i unapređenja tehnologija; koordiniranja u ostvarivanju prava mladih u oblasti obrazovanja i nauke i druge poslove utvrđene zakonom.

Unutrašnja organizacija Ministarstva:

 

Obavijesti

 • Ministrica Dilberović na naučnoj konferenciji o ulasku BiH u NATO i EU

  15.11.2017.

  Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović prisustvovala je u petak, 10.11.2017. godine, u Međugorju, Naučnoj konferenciji o temi ''Ulazak Bosne i Hercegovine u NATO i EU'', koja je okupila predstavnike političkog i javnog života, diplomatske predstavnike, profesore, predstavnike medija i nevladinih organizacija, a ciljna skupina konferencije su studenti bh. univerziteta.

 • Na Pravnom fakultetu UNMO otvoren Doktorski studij Evropskog prava

  15.11.2017.

  U povodu otvaranja Doktorskog studija Evropskog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović je, na svečanosti koja je održana u petak, 10.11.2017. godine, naglasila veliki značaj ovog događaja ne samo za Fakultet i Univerzitet nego i širu društvenu zajednicu.

 • Praktična radionica o internacionalizaciji u visokom obrazovanju Erasmus+ projekta „Jačanje internacionalizacije u visokom obrazovanju u BiH (STINT)“

  2.11.2017.

  U okviru Radnog paketa 3 projekta STINT održana je praktična radionica pod nazivom „Practical workshop at European partner” na Buckinghamshire New University (BUCKS), Uxbridge, London u periodu od 17. - 21.10.2017. godine.

 • U Mostaru upriličen Dan akademske knjige

  24.10.2017.

  U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti, u ponedjeljak, 23.10.2017. godine, u Mostaru, upriličen je Dan akademske knjige, na kojem je izdavačku djelatnost Ministarstva predstavila federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović. Napomenula je da su monografije, knjige i periodične publikacije dio ove djelatnosti te da je, u sklopu programa podrške izdavaštvu u oblasti nauke i visokog obrazovanja, predviđeno izdavanje po tri naučna i referentna djela na godišnjem nivou.

 • Ministrica Dilberović primila mostarske srednjoškolce -sudionike „Noći istraživača 2017“

  20.10.2017.

  Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović primila je u petak, 20.10.2017. godine, u Mostaru, mostarske srednjoškolce, mlade naučnike i istraživače, te njihove mentore, koji su sa svojim projektima sudjelovali na nedavnoj Manifestaciji „Evropska noć istraživača 2017“.

Stranica 1 od 68