Ministarstvo

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke

dr. Ante Starčevića bb, Mostar
Telefon: +387 36 355-700
Fax: +387 36 355-742
Web: www.fmon.gov.ba
E-mail: info@fmon.gov.ba, kabinet@fmon.gov.ba

 

 

Djelokrug

Ministarstvo obavlja upravne, stručne i druge poslove utvrđene zakonom koji se odnose na koordiniranje planiranja i aktivnosti u oblasti: predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, pedagoških standarda i prostornih normativa, opreme i nastavnih sredstava predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja i odgoja, nostrifikacije i ekvivalencije inozemnih školskih svjedodžbi i diploma, stručnog obrazovanja i usavršavanja nastavnog osoblja, udžbenika za osnovno i srednje obrazovanje, implementacije Bolonjskog procesa, naučno-istraživačkog rada na unapređenju odgojno-obrazovnog rada, đačkog i studentskog standarda, razvoja naučno-istraživačke djelatnosti, koordiniranja naučno-istraživačkih i istraživačko-razvojnih aktivnosti, razvoja naučno-istraživačkih organizacija, podsticanja fundamentalnih primijenjenih istraživanja, razvoja investicijskih tehnologija i kadrova u naučno-istraživačkoj djelatnosti, praćenja inovacija, razvoja i unapređenja tehnologija, koordiniranja u ostvarivanju prava mladih u oblasti obrazovanja i nauke i druge poslove utvrđene zakonom.

Unutrašnja organizacija Ministarstva:

 

Obavijesti

 • Druga konferencija mladih u Bosni i Hercegovini – zaključci i smjernice

  14.1.2021.

  U organizaciji Fondacije Muharem Berbić održana je Druga konferencija mladih u BiH na kojoj su, pored mladih iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, prisustvovali i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti. Cilj održavanja Konferencije je bio predstavljanje osnovnih problema i izazova sa kojima se susreću mladi u Bosni i Hercegovini, te izrada zaključaka i smjernica za njihovo prevazilaženje i rješavanje.

 • OBAVIJEST korisnicima sredstava Fonda za studentske zajmove FBiH

  5.1.2021.

  Obavještavamo vas da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila Zaključak o potrebi prestanka rada Fonda za studentske zajmove FBiH broj: 1220/2020, dana 28.08.2020. godine, kao i da je Upravni odbor Fonda za studentske zajmove, dana 15.10.2020. godine, donio Odluku o prestanku rada Fonda za studentske zajmove FBiH, broj:  01-645/20.

 • Nagrađeni najbolji učenici osnovnih i srednjih škola u Federaciji BiH

  30.12.2020.

  Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti nagradilo je i ove godine najbolje učenike osnovnih i srednjih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine, nastavljajući tradiciju dugu četrnaest godina i afirmirajući znanje kao najtrajniju vrijednost.

 • UNODC – kampanja „Prvo poslušaj“

  29.12.2020.

  Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine je obavijestilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke da je Ured Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNODC) iz Beča, preko Ministarstva vanjskih poslova BiH, dostavio informaciju i poziv za korištenje materijala „Listen first“ („Prvo poslušaj“) kao sredstva podrške naučno zasnovanom pristupu prevencije upotrebe opojnih droga.

 • Mapiranje naučno/znanstveno-istraživačke infrastrukture u Federaciji BiH

  18.12.2020.

  Mapiranje naučno/znanstveno-istraživačke infrastrukture u Federaciji BiH.

Stranica 1 od 109