Visoko obrazovanje

Sektor za visoko obrazovanje vrši poslove i zadatke  koji se odnose na: planiranje i koordiniranje razvojnih strategija visokog obrazovanja, te predlaganje sistemskih rješenja, odgovarajućih mjera i aktivnosti za njihovu implementaciju; praćenje stanja i poduzimanje aktivnosti za razvoj visokog obrazovanja u Federaciji BiH u pogledu kadrovskih potencijala, stanja infrastrukture i kvaliteta uslova za izvođenje obrazovnog i naučnog procesa na visokoškolskim ustanovama, nastavnih planova i programa i pedagoških standarda i  normativa; učešće studenata u procesima odlučivanja i ostalim segmentima rada na visokoškolskim institucijama i aktivnosti studentskog organizovanja; studentski standard; usklađivanje upisne politike sa tržištem rada; kvalitetu visokog obrazovanja i akreditaciju visokoškolskih ustanova; razvoj bibliotečke djelatnosti na visokoškolskim ustanovama u Federaciji BiH; reformu sistema visokog obrazovanja u Federaciji BiH – Bolonjski proces; pripremu, realizaciju i evaluaciju programa i projekata iz oblasti  visokog obrazovanja u cilju razvoja obrazovnog sistema u Federaciji BiH; planiranje, analizu i nadzor sredstava tekućih transfera za finansiranje visokog obrazovanja; vođenje postupaka i izdavanje odgovarajućih akata iz djelokruga rada Sektora; druge poslove koji se odnose na pitanja iz nadležnosti Sektora.

Pomoćnik ministrice: Jasmin Branković

Kontakt telefoni Sektora: 036 355 702; 036 355 723; 036 355 745; 036 355 721

E-mail: jasmin.brankovic@fmon.gov.ba

 

Obavijesti

 • Predstavnici FMON-a pridružili se obilježavanju Dana maternjeg jezika

  21.2.2024.

  Delegacija Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke je na poziv rukovodstva Međunarodne osnovne škole Mostar (International Primary School Mostar) posjetila ovu ustanovu i pridružila se obilježavanju Dana maternjeg jezika.

 • Ministrica Duraković posjetila Istanbul Ticaret Univerzitet

  21.2.2024.

  U okviru trodnevene posjete Istanbulu, federalna ministrica obrazovanja i nauke prof. dr. Jasna Duraković obišla je u srijedu, 21.02.2024. godine, i Istanbul Ticaret Univerzitet, gdje je imala priliku razgovarati s rektorom prof. dr. Abdulhamitom Avsarom, dekanom prof. dr. Figenom Yildirimom i prof. dr. Israfilom Kuraleyom.

 • Ministrica Duraković posjetila Istanbul Galata Univerzitet

  21.2.2024.

  Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof. dr. Jasna Duraković, koja boravi u trodnevnoj posjeti Istanbulu, u srijedu, 21.02.2024. godine, posjetila je Istanbul Galata Univerzitet i razgovarala s rektorom prof. dr. Özgürom Çengelom.

 • Ministrica Duraković, zajedno sa Schmidtom i Sattlerom, na Panel diskusiji o obrazovanju

  19.2.2024.

  Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof. dr. Jasna Duraković danas, 19.02.2024. godine, sudjeluje u Panel diskusiji o obrazovanju i mladima u Bosni i Hercegovini, zajedno s visokim predstavnikom za BiH Christianom Schmidtom i ambasadorom Evropske unije u BiH Johannom Sattlerom.

 • Zahvalnica Ministarstvu za potporu IQPharm projektu

  16.2.2024.

  Nakon gotovo tri godine implementacije Erasmus+ projekta za podizanje kapaciteta u visokom obrazovanju CBHE - Capacity Building in the field of Higher Education -,,Innovating quality assessment tools for pharmacy studies in Bosnia and Herzegovina“, Projektni tim IQPharm projekta uručio je u petak, 16.02.2024. godine, zahvalnicu Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke i ministrici prof.dr. Jasni Duraković za konstantnu potporu u implementaciji ovog jako značajnog projekta.

Stranica 1 od 14