Ministrica Dilberović dodijelila aktuelnu literaturu univerzitetskim bibliotekama u FBiH te predstavila Zbornik istraživačkih projekata

Datum obavijesti: 24/10/2016

Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof.dr. Elvira Dilberović dodijelila je u utorak, 25.10.2016. godine, u prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, u Sarajevu, svim univerzitetskim bibliotekama na području Federacije BiH komplete enciklopedijske, naučne i visokoškolske literature. Riječ je o 1395 primjeraka aktuelnih referentnih izdanja, odnosno ukupno 146 različitih naslova, koji čine recentna univerzitetska i naučna djela te periodična izdanja.

Ovim činom pokazujemo da smo u kontinuitetu usmjereni na poboljšanje i obogaćivanje bibliotečkog fonda javnih visokoškolskih ustanova na području Federacije BiH, u okviru Programa podrške izdavanju i otkupu referentne naučne literature i visokoškolskih udžbenika Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke“, podsjetila je ministrica Elvira Dilberović, naglasivši da je u periodu od 2012. do 2016. godine ovo Ministarstvo bibliotekama dodijelilo 12.443 primjeraka naučnih i stručnih izdanja, odnosno 2.673 različitih naslova.

Biblioteke posebno doprinose kvaliteti obrazovnog i istraživačkog procesa, ali i nastavnom i naučno-istraživačkom radu kako studenata tako i nastavnog osoblja i saradnika. Stoga će Ministarstvo i u narednom periodu nastaviti sa realiziranjem programa i projekata podrške izdavaštvu u oblasti nauke te bibliotečkoj djelatnosti“, dodala je Dilberović.

Svečanost u NUB-u nastavljena je potpisivanjem Ugovora o dodjeli podrške za rad i funkcioniranje ove ustanove u 2016. godini, koju je dodijelilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke u iznosu od 505.000,00 KM.

Također, upriličeno je i predstavljanje Zbornika istraživačkih projekata koja je Ministarstvo (su)finansiralo u periodu od 2005. do 2012. godine. U ovom Zborniku, koji su uredili članovi Savjeta za nauku, objavljen je - hronološki i po naučnim oblastima - 31 rad, dok Drugi dio donosi i pregled svih podržanih projekata.

Ministarstvo je u navedenom periodu, u okviru Programa podrške istraživanju od značaja za FBiH, podržalo ukupno 80 istraživačkih projekata, za što je izdvojeno skoro milion KM. Izdavanje ovog Zbornika je i izraz naše spremnosti i opredjeljenja da transparentno prikažemo opravdanost ulaganja u istraživačke projekte, od kojih je većina rezultirala objavom u međunarodnim referentnim naučnim časopisima, a neki od njih i pripremom te publiciranjem naučnih monografija“, istakla je prof.dr. Elvira Dilberović, ocjenjujući da će Zbornik biti od koristi mladim naučnicima i istraživačima u realiziranju njihovih istraživačkih projekata.

Zbornik je predstavljen u dvije verzije, na b,h,s jezicima te na engleskom jeziku, a o njemu su govorili i akademik prof.dr. Rešid Hafizović, predsjednik Savjeta za nauku te prof.dr. Nermina Zaimović-Uzunović, član Savjeta.

Prethodno je federalna ministrica obrazovanja i nauke prof.dr. Elvira Dilberović, sa saradnicima, posjetila Arhiv Bosne i Hercegovine, gdje je uručila donaciju knjiga za potrebe biblioteke ove ustanove.

Galerija