Svjetski dan nastavnika – 5. oktobar/listopad

Datum obavijesti: 04.10.2023

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti svim uposlenim u odgojno-obrazovnom procesu u Federaciji BiH čestita Svjetski dan nastavnika – 5. oktobar/listopad, sa željom da i dalje uspješno obavljaju ovaj odgovoran posao te svojim znanjem doprinose naobrazbi djece i napretku našega društva. 

Povodom obilježavanja 5. oktobra/listopada – Svjetskog dana nastavnika 2023. godine, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH organiziraju Svečanu akademiju pod motom „Nastavnici/ice za budućnost“.

Svečanost će biti održana u četvrtak, 05.10.2023. godine, u Sarajevu, zgrada Vlade FBiH (Ulica Hamdije Ćemerlića broj 2, zgrada „Energoinvesta“), sa početkom u 10:00 sati. 

Cilj obilježavanja Svjetskog dana nastavnika je, između ostaloga, isticanje važnosti rada svih učitelja, nastavnika i odgojitelja, njihovog utjecaja na razvoj društva u cjelini, naglašavanje važnosti učiteljske profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji. Stoga je ovo prilika da se svima njima, barem na jedan dan, pokloni zaslužena pažnja, za sve dane, mjesece i godine koje provode radeći s našom djecom. 

Inače, utemeljenju Svjetskog dana nastavnika prethodilo je donošenje Preporuke o statusu nastavnika koja je usvojena 5. oktobra/listopada 1966. godine u Parizu, kao i prijedlog Generalne konferencije UNESCO-a da se takav dan službeno obilježi. Prijedlog je prihvaćen i Svjetski dan nastavnika se od tada obilježava 5. oktobra/listopada svake godine. 

Dakle, Dan nastavnika je prilika za promociju UNESCO/ILO Preporuke o statusu nastavnika, koja je bila prvi međunarodni dokument koji je ukazao na ulogu onih koji rade u oblasti obrazovanja i njihovu društvenu važnost. Budući da se obilježava u cijelom svijetu, Svjetski dan nastavnika je prilika da se na međunarodnom nivou razmatra napredak u promišljanju o načinima kako se suprotstaviti svim izazovima na putu za unapređenje nastavničke profesije. 

Sokratova zakletva - Kao odgajatelj ( učitelj, nastavnik, profesor ) 

Obavezujem se: - da ću odgojno-obrazovnom poslu pristupiti svjesno i da ću ga obavljati savjesno; - da ću cjelokupni odgojno-obrazovni rad utemeljiti na saznanjima pedagogije, psihologije i njima srodnih nauka; - da ću poštovati svako dijete; - da ću ga braniti od svega što je usmjereno protiv njega; - da ću se zalagati za njegov psihički i fizički sklad; - da ću postovati njegove osjećaje; - da ću ga uvažavati kao ravnopravnog sagovornika; - da ću tražiti njegovo odobrenje za sve sto činim za njega; - da ću upoznavati zakonitosti njegovog razvoja; - da ću otkrivati i razvijati njegove sklonosti; - da neću lomiti njegovu volju; - da ću ga poučavati kako da koristi sopstveni razum; - da ću ga osposobljavati za preuzimanje odgovornosti za život, rad i stvaralaštvo u zajednici; - da ga neću podčinjavati mojim shvatanjim svijeta, ljudskog društva i čovjeka; - da ću nastojati da mu pružim viziju boljeg svijeta; - da ću mu omoguciti da upozna šta je i kakav je to dobar život; - da ću ga uvjeravati da se vizija boljeg svijeta može ostvariti; - da ću ga podučavati istinoljubivosti; Ovim se također obavezujem: - da ću mu, koliko sam u mogućnosti, ličnim primjerom pokazivati; - da ću javno obrazlagati svoja uvjerenja i djela i argumentima ih braniti od kritike; - da ću sopstveni rad svjesno provjeravati; - da ću biti spreman da se u svako doba provjeri moja djelatnost.