Razgovor o industriji videoigara u BiH u Code Hub-u Mostar

Datum obavijesti: 20.09.2023

Industrija videoigara već se godinama smatra jednom od najperspektivnijih industrija u svijetu. Iako je u Bosni i Hercegovini ova industrija još uvijek u svojim začecima, ona dobiva sve veći značaj i njezin se potencijal sve češće prepoznaje. Upravo o trenutnom stanju i potencijalu industrije videoigara u Bosni i Hercegovini govorilo se u Code Hub-u Mostar u utorak, 19.9.2023. godine, na prezentaciji studije „Analiza industrije videoigara u BiH – trenutno stanje i izazovi“ koju su organizirali Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i INTERA Tehnološki Park.

Studija je kreirana u okviru projekta ”Inovacije i digitalizacija malih i srednjih poduzeća u Bosni i Hercegovini” koji uključuje i projekt EU4DigitalSME, koji sufinansira Evropska unija, a provodi GIZ. Studija nudi detaljan presjek trenutne situacije te razvojnog potencijala bh. industrije videoigara, analizu cjelokupnog ambijenta u kojem se ista razvija te konkretne preporuke koje imaju za cilj stvaranje pretpostavki za nesmetan rast ovog potencijalno značajnog privrednog sektora.

Studiju su predstavili profesorica Belma Ramić-Brkić i profesor Bojan Mijatović sa SSST Univerziteta u Sarajevu i Fakulteta za dizajn i razvoj igara, a nakon prezentacijskog dijela, uslijedila je panel diskusija u kojoj je, između ostalog, sudjelovao i mr.sc. Jasmin Branković, pomoćnik ministrice za nauku i tehnologije u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke.

Posebna pažnja na događaju posvećena je analizi izazova s kojima se suočava industrija videoigara u Bosni i Hercegovini. Nedostatak zajednice razvoja videoigara (game development zajednice), nedovoljno uspostavljena infrastruktura, ograničen pristup finansiranju i investicijama, kao i regulatorne barijere, predstavljaju izazove koji trebaju biti prevladani. S druge strane, nedostatak kvalificirane radne snage predstavlja vjerovatno najveći izazov daljnjem razvoju industrije videoigara.

Uzevši u obzir kapacitete nacionalne IT industrije, šira tržišna kretanja te enormni rast globalnih prihoda ostvarenih u ovom sektoru u proteklih pet godina, evidentan je prostor za daljnji razvoj i ekspanziju ove djelatnosti i u Bosni i Hercegovini.

 

 

Galerija