Sretan Međunarodni dan pismenosti!!!

Datum obavijesti: 08.09.2023

Svake godine, 8. septembra / rujna, svijet obilježava Međunarodni dan pismenosti, čiji je osnovni cilj upozoriti na, još uvijek prisutan, problem nepismenosti.

Taj dan se slavi, ali i upozorava na važnost pismenosti na međunarodnoj razini, jer je pismenost prepoznata ne samo kao pravo po sebi, nego i kao mehanizam za ostvarivanje drugih ljudskih prava. Ona sa sobom nosi i brojne druge prednosti, odnosno donosi korist pojedincu tako što utječe na njegovo samopouzdanje, osnažujući ga za individualnu i kolektivnu akciju i oslobađajući njegovu kreativnost.

Međunarodni dan pismenosti inicijativa je UNESCO-a utemeljena davne 1965. godine, s ciljem podsjećanja međunarodne zajednice na status pismenosti i obrazovanja odraslih na globalnoj razini. Na ovaj se dan, različitim aktivnostima, slavi pismenost, ali i podsjeća da je pismenost ljudsko pravo implicitno sadržano u pravu na obrazovanje.

Obilježavanje ovog dana okuplja vlade država diljem svijeta, međunarodne i nacionalne nevladine organizacije, građanska udruženja, stručnjake najrazličitijih profila te odgojno-obrazovne djelatnike u promicanju pismenosti i obrazovanja, kao njezine temeljne pretpostavke. Njihovim naporima i ustrajnošću provedeni su brojni uspješni programi opismenjavanja te neprekidno raste javna svijest o važnosti pismenosti. Jednako tako, sve veća potreba za cjeloživotnim obrazovanjem čini nužnim stalno razvijanje vještina čitanja, pisanja, slušanja i govorenja, čak i među pismenom populacijom.

Razne organizacije nastoje obilježavanjem ovog dana potaknuti djecu i mlade da otkriju radost čitanja i učenja te da se ostvari njihovo pravo na obrazovanje u zemljama širom svijeta.

Galerija