Saopćenje za javnost FMON / Početak nove školske godine

povratak u školu.jpg

U ime Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, želim srdačno pozdraviti sve nastavnike i učenike na početku ove nove školske godine. Prof. dr. Jasna Duraković i njen tim saradnika vam žele uspješan start u ovoj fazi učenja i razvoja.
Sa zadovoljstvom, vas obavještavam da će Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i dalje pružati svoju snažnu podršku i davati doprinos razvoju predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja. Ovogodišnji naglasak leži na saradnji s kantonalnim ministarstvima obrazovanja, čime se želi osigurati potpuna podrška u svim segmentima obrazovnog sistema u FBiH.
Ponosno ističemo da smo unutar protekla tri mjeseca aktivno sarađivali s kantonalnim ministarstvima da bismo osigurali podršku na u razvoju obrazovnog sistema.
S posebnim entuzijazmom, najavljujemo obećano osiguranje financijskih sredstava za nabavku udžbenika za učenike od prvog do petog razreda osnovne škole. To će se realizirati putem rebalansa budžeta, uz već postojeće projekte i inicijative.
Naglašavamo i nastavak rada na Planu prevencije i suzbijanja nasilja u obrazovnim institucijama Federacije Bosne i Hercegovine. Formiran je Osnovni tim koji se aktivno angažira u pripremama i koji okuplja stručnjake iz različitih sektora. Pohvaljujemo zalaganje prof. Vedrana Zubića, kojeg smo angažirali kao vanjskog eksperta i već doprinosi konkretnim rješenjima.
Radujemo se što smo već postavili jasne ciljeve i definirali korake za Interresorni tim, čiji je okvir odobrila Vlada FBiH, ali istovremeno pozivamo i preostala ministarstva, koja do sada nisu bila aktivna, da se pridruže našim zajedničkim naporima. Samo zajedničkim radom možemo stvoriti "Okvirni plan prevencije i sprečavanja nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama u FBiH".
U svom holističkom pristupu, pozivamo iskusne profesionalce da svojim doprinosom podrže ovaj zajednički cilj. Osim toga, planiramo podržati nastavnike u primjeni interaktivnih metoda nastave te organizirati događaje za učenike. Prvi put u historiji, želimo čuti glas učenika, nastavnika i roditelja o problemima i željama u obrazovanju, te planiramo nove projekte unutar FMON-a koji su usmjereni na suzbijanje nasilja u školskom okruženju.
Uzbudljive reforme obrazovanja predstoje, a uz ozbiljan pristup i zajedničku podršku, možemo postići sigurno i inkluzivno obrazovno okruženje u FBiH. Zahvaljujemo svima koji su doprinijeli aktivnostima Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.
S obrazovanjem prema svjetlijoj budućnosti,

Ministrica
Prof. dr. Jasna Duraković

Galerija