Saopćenje za javnost - Primjena nulte tolerancije na prakse izdavanja lažnih diploma

Briefly elaborate on what you want to discuss. (1).png

S obzirom na sve učestalije otkrivanje falsificiranih diploma Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH izražava odlučnost da se primjeni nulta tolerancija na takve prakse izdavanja lažnih diploma. Oštro osuđujemo i nedavno otkrivenu aferu sa preko stotinu falsificiranih srednjoškolskih diploma u Cazinu. Napominjemo da ova nečasna praksa ozbiljno narušava integritet našeg obrazovnog sistema i postavlja pitanje odgovornosti svih aktera u obrazovnom sistemu FBiH.

Obrazovanje je temelj našeg društva i stub na kojem se zasnivaju znanje, vještine i profesionalnost. Falsificiranje diploma nije samo prevara i nepoštovanje prema onima koji su zakonito i časno stekli svoja akademska i druga zvanja, već također predstavlja ozbiljnu prijetnju kvalitetu našeg obrazovnog sistema i ukupnoj društvenoj ravnoteži.

Ovim putem pozivamo sve nadležne institucije, da se aktivno uključe u identificiranju i sankcioniranju svih odgovornih za afere falsificiranja diploma, s posebnim akcentom na dešavanja u Cazinu.

Također, pozivamo sve obrazovne institucije da poduzmu dodatne mjere da bi se zaštitio integritet i autentičnost diploma.

Ohrabrujemo građane da budu pažljivi i oprezni pri provjeri autentičnosti diploma i uvijek koriste zvanične kanale za provjeru obrazovnih kvalifikacija. Samo uz međusobnu saradnju i odgovornost možemo zajedno očuvati integritet našeg obrazovnog sistema.

Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH ostaje posvećeno podizanju kvaliteta obrazovanja u našoj zemlji i očuvanju njegove časti. Uvjereni smo da će zajednički napor svih građana i institucija osigurati pravično, transparentno i pošteno obrazovanje za sve.