Promocija Evropskog dana jezika i jezičke različitosti u Evropi

Datum obavijesti: 19.07.2023

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine dostavilo je Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke informaciju da je Evropski centar za moderne jezike (ECML), zajedno sa Vijećem Evrope, u svrhu obilježavanja Evropskog dana jezika u zemljama članicama, obezbijedio promotivni materijal za odgojno-obrazovne ustanove.

Kao i prethodnih godina,  Evropski centar za moderne jezike (ECML) je pripremio prijedloge aktivnosti u svrhu  obilježavanja Evropskog dana jezika. Više informacija o pomenutim aktivnostima je dostupno na internet stranici https://edl.ecml.at/Home/tabid/1445/language/bs-Latn-BA/Default.aspx .

Evropski dan jezika obilježava se od 2001. godine, kada su Vijeće Evrope i Evropska unija zajedničkim obilježavanjem Evropske godine jezika uključili milione ljudi iz 45 zemalja, i od tada se svake godine, 26. septembra, u zemljama širom Evrope, organizuju aktivnosti koje imaju za cilj promociju jezičke različitosti u Evropi i važnost učenja jezika.

Odgojno-obrazovne ustanove koje su zainteresovane za promotivni materijal mogu se obratiti na e-mail dragana.vujanovic@mcp.gov.ba najkasnije do 31.08.2023. godine.