Prezentirani monitoring izvještaji o stanju prava djece u BiH za period 2019-2022. godina

Datum obavijesti: 19.07.2023

Monitoring izvještaji o stanju prava djece u BiH za period 2019-2022. godina, u odnosu na preporuke UN Komiteta za prava djeteta koje su sačinile nevladine organizacije, te djeca i mladi, prezentirani su 18. 07. 2023. godine u prepunoj sali zgrade UN–a BiH.

Naime, u Konvenciji o pravima djeteta, dokumentu koji je sačinjen sa svrhom da se sve osnovne potrebe djece svijeta pretoče u prava koja će im zemlje potpisnice garantirati i truditi se da postignu što veći kvalitet zaštite i brige, sadržano je više od 40 prava pa, iako se uvijek naglašava da nijedno pravo nije važnije od drugog, četiri prava ipak imaju snagu principa, što znači da se moraju uzeti u obzir prilikom tumačenja i primjene svih ostalih prava. To su sljedeći principi: Pravo na život, opstanak i razvoj (član 6.), Pravo na nediskriminaciju (član 2.), Najbolji interes djeteta (član 3.) i Pravo na izražavanje mišljenja / učešće (član 12.). Oni su, upravo, bili osnova za izradu dva monitoring izvještaja o stanju prava djece u BiH koja su sačinile nevladine organizacije, djeca i mladi. 

Nalazi izvještaja upućuju da je u BiH bilo određenog napretka na polju stanja prava djeteta, i da su preduzimane aktivnosti po određenim preporukama, ali i da većina preporuka, pa čak i one koje se ponavljaju više puta u ranijim izvještajnim periodima, još uvijek nisu realizirane.  U ukupnom setu preporuka, nekoliko preporuka je imalo odrednicu „hitno“ ili „bez odlaganja“, i to preporuke koje su se odnosile na adekvatno prikupljanje i analizu podataka o djeci i ukidanje prakse segregacije djece u obrazovnom sistemu, te su na Okruglom stolu upućeni apeli nadležnim obrazovnim i drugim vlastima da intenzivnije krenu u implementaciju ovih preporuka. 

Na Okruglom stolu, u ime Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, učestvovala je Nadija Bandić, pomoćnica ministrice u Sektoru za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, koja je prezentirala aktivnosti Ministarstva koje se odnose na implementaciju preporuka iz monitoring izvještaja, posebno u oblasti uspostavljanja strateškog pristupa na nivou Federacije BiH u prevenciji i zaštiti djece od svih oblika nasilja, jačanja funkcionalnih znanja učenika, provođenja sveobuhvatnog obrazovanja o zdravlju mladih i drugih aktivnosti i programa, u skladu sa koordinirajućom ulogom koju Ministarstvo ima u oblasti obrazovanja u Federaciji BiH, te iskazala uvjerenje da će i nadležna kantonalna ministarstva intenzivnije krenuti u realizaciju ovih preporuka.

Dokumenti koji  su prezentirani  rezultat su projekta „NVO i djeca prate stanja prava djeteta u zemlji“, kojeg podržava UNICEF u BiH, a koji će biti osnova izvještaja UN Komitetu za prava djeteta.

Okrugli stol je okupio relevantne predstavnike institucija, Vijeća za djecu BiH, predstavnike akademske zajednice, nevladinih organizacija i djece, koji su kroz dijalog dali ocjenu napretka i prijedloge za naredne korake u cilju bolje i potpunije zaštite i brige o djeci.

Dječiji monitoring izvještaj o stanju prava djeteta u BiH možete pročitati na linku

https://www.unicef.org/.../dje%c4%8diji-monitoring-izv


Galerija