Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke u partnerstvu sa Asocijacijom FabLab Sarajevo organiziralo gostovanje mobilne laboratorije „Fab on Wheels“

Datum obavijesti: 02.06.2023

U partnerstvu sa Asocijacijom FabLab Sarajevo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke u  petak, 2. Juna 2023. u Mostaru na Šanskom trgu je organiziralo gostovanje mobilne laboratorije „Fab on Wheels“.

Ovom prilikom pripremljene su prigodne naučno-popularne radionice za učenike osnovnih i srednjih škola, te studente s područja Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona. 

Ova atraktivna „laboratorija na točkovima“ opremljena je inovativnom uređajima i instrumentima, koji pružaju inspirativan uvid u savremena dostignuća u oblasti nauke, tehnologije i istraživanja.

“Ovo je prilika za svu djecu u Hercegovačko-neretvanskom kantonu da pogledaju jednu od najvećih čeških tehnoloških inovacija do sada. Primarni cilj je pokazati mladima najnovije tehnologije iz svijeta nauke, a ministarstvo će kao i do sada pratiti razvoj tehnologija i iste u svakoj prilici pokušati na ovaj način predstaviti mladim ljudima u BiH da bi se što više zainteresirali za izučavanje tehnologija”, izjavila je prilikom posjete ovom nesvakidašnjem događaju ministrica obrazovanja i nauke FBiH prof. dr. Jasna Duraković, te dodala da su se svi koji su prisustvovali ovom događaju mogli upoznati sa najsavremenijim uređajima i instrumentima. Cilj je, kako kaže, da se učenici osnovnih i srednjih škola, te studenti što više zainteresiraju za nauku i tehnologiju.

Ova „laboratorija na točkovima“ upakovana je u posebno dizajniranu prikolicu, a na sebi prevozi najsavremenije uređaje i instrumente koji znatiželjnim, pametnim mladim glavama mogu donijeti inspiraciju i motivaciju da se zainteresiraju za nauku i tehnologiju. 

Laserski rezač, 3D printeri, robotska ruka i drugi instrumenti, samo su neke od stvari koje su  prezentirane i za mnoge izgledaju kao da su direktno iz naučne fantastike – poučno, inspirativno i nadasve zabavno.

Galerija