Mobilna laboratorija „Fab on Wheels“ u petak, 02.06.2023. gostuje u Mostaru

Datum obavijesti: 31.05.2023

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke obavještava sve mostarske osnovne i srednje škole, kao i fakultete da Asocijacija FabLab Sarajevo, u partnerstvu s ovim Ministarstvom, u petak, 02.06.2023. godine, u Mostaru, organizira gostovanje mobilne laboratorije „Fab on Wheels“ i prigodne naučno-popularne radionice za učenike osnovnih i srednjih škola, te studente s područja Mostara i Hercegovačko-neretvanske županije/kantona. 

Ova atraktivna „laboratorija na točkovima“ opremljena je inovativnom uređajima i instrumentima, koji pružaju inspirativan uvid u savremena dostignuća u oblasti nauke, tehnologije i istraživanja.

Laboratorija će biti postavljena u neposrednoj blizini mostarske Gimnazije i Španjolskog trga (na Šetalištu) i dostupna je za posjete u vremenu od 9 do 16:30 sati

Sva djeca i omladina u Hercegovačko-neretvanskoj županiji/kantonu su pozvana da dođu i obiđu jednu od najvećih čeških tehnoloških inovacija do sada, čiji je cilj pokazati mladima najnovije tehnologije iz svijeta nauke. 

Ova „laboratorija na točkovima“ upakovana je u posebno dizajniranu prikolicu, a na sebi prevozi najsavremenije uređaje i instrumente koji znatiželjnim, pametnim mladim glavama mogu donijeti inspiraciju i motivaciju da se zainteresiraju za nauku i tehnologiju. 

Laserski rezač, 3D printeri, robotska ruka i drugi instrumenti, samo su neke od stvari koje će biti prezentirane i za mnoge izgledaju kao da su direktno iz naučne fantastike – poučno, inspirativno i nadasve zabavno!

 

Galerija