Predstavljen Zbornik radova sa znanstvene konferencije o umjetnoj inteligenciji

Datum obavijesti: 15.02.2023

Više od 40 autora i koautora imalo je priliku predstaviti svoje znanstvene radove koji su fokus stavljali na primjenu umjetne inteligencije u tehnici, medicini i tehnološkom razvoju. Oni su tijekom dva dana sudionicima prezentirali praktične primjere korištenja umjetne inteligencije za razvoj pametne natkoljenične proteze i pneumatske rukavice za rehabilitaciju, unaprjeđenje sustava za prijevoz putnika, otkrivanje funkcionalne hrane, stvaranje pametne mreže i drugih inovativnih rješenja. Bilo je govora i o pravnom aspektu umjetne inteligencije u području moderne medicine i poreznog sustava, ali njezinoj primjeni u obrazovanju i javnom prostoru.

Njihovi radovi su sadržani u Zborniku radova čiji su izdavači upravo Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti i INTERA Tehnološki Park. Zbornik je predstavljen u Code Hub-u Mostar u srijedu, 15.2.2023. godine, a s moderatorom Borisom Čerkučem su razgovarali dr.sc. Ana Dujmović i dr.sc. Maja Čolaković te doc.dr. Alen Bernadić, ističući važnost tematike umjetne inteligencije, ali i naglašavajući tehnološki napredak koji je napravljen na ovom području.. 

"Kada je u pitanju Europa i svijet, umjetna inteligencija je već odavno ušla u sve pore društvenog i privrednog života, a ona ulazi i u Bosnu i Hercegovinu kao takva. Ono što je jako dobro i što treba reći jeste da mi, pogotovo na našim univerzitetima, tehničkim fakultetima, naročito fakultetima elektrotehnike i informatike imamo ljude koji se već dugi niz godina bave problemima i primjenom umjetne inteligencije. Ona je također i u primjeni u različitim privrednim poduzećima u većoj ili manjoj mjeri i mi možemo očekivati da će ona, kao što u čitavom svijetu doživljava ekspanziju, doživjeti je i kod nas. Bitno je da mi imamo ljude koji mogu to da prate na adekvatan način. Ove konferencije, koje održavamo i koje ćemo održavati, idu kao vid naše podrške njenoj primjeni", kazao je ovim povodom Jasmin Branković, pomoćnik za nauku i tehnologije u Federalnom ministarstvu obrazovanja i znanosti.

"U Bosni i Hercegovini će doći do razvoja primjene umjetne inteligencije, jako puno kompanija koristi umjetnu inteligenciju i to će biti u porastu u ovoj i u sljedećoj godini zato što sve velike kompanije razvijaju svoje module za razvoj umjetne inteligencije. Umjetna inteligencija će na taj način omogućavati poboljšanje rezultata u različitim strukama. Ovaj zbornik, koji sadrži radove o praktičnoj primjeni umjetne inteligencije u Bosni i Hercegovini, može napraviti veliku korist, pogotovo ako se ti primjeri zaista počnu koristiti u praksi", naglasio je Vedran Šimunović, direktor INTERA Tehnološkog Parka.

Galerija