Završeni mostarski Dani muzikologije i etnomuzikologije

Datum obavijesti: 13.10.2022

Drugog dana Manifestacije predstavljena su izdanja Instituta za muzikologiju Muzičke akademije UNSA, uz sudjelovanje acc.prof.dr. Jasmine Talam i prof.dr. Tamare Karača Beljak. Održana je i prezentacija Razvoja bosanskohercegovačke etnomuzikologije – od fra Branka Marića (prva polovina 20.stoljeća) do danas, o čemu je, uz profesorice Talam i Karača Beljak, govorio i fra Ante Marić voditelj Knjižnice Hercegovačke franjevačke provincije. 

Inače, na prvim Danima muzikologije i etnomuzikologije – Mostar 2022 upriličeno je niz predavanja i promocija, a tematski okrugli stol bio je posvećen kulturno-umjetničkom amaterizmu i ulozi etnomuzikologa u radu KUD-ova. Zanimljiva izlaganja održali su: etnomuzikologije acc.prof.dr. Jasmina Talam i prof.dr. Tamara Karača Beljak, muzikologinje prof.dr. Fatima Hadžić i prof.dr. Lana Šehović te fra Ante Marić, voditelj Knjižnice Hercegovačke franjevačke provincije. Predstavili su se još: mr. Jure Miloš, narodni muzičar i graditelj narodnih instrumenata i prof. Ivan Barać, narodni muzičar, kao i folklorna skupina HKUD Rodoč, koju vodi ing. Vedran Vidović. 

U sklopu koncertnog dijela programa nastupili su učenici i nastavnici Glazbene škole Ivana pl. Zajca i Muzičke škole I i II stupnja Mostar, dok su sefardske romanse predstavili Vladimir Mićković i Gabrijel Prusina. Također, koncert posvećen domaćim skladateljima 20. stoljeća održao je Gudački kvartet Simfonijskog orkestra Mostar, uz solisticu Nikolinu Zovko (mezzosopran). 

Ova dvodnevna manifestacija održana je u mostarskoj Galeriji kraljice Katarine, a cilj je skrenuti pažnju na razvoj muzikološke nauke u BiH i njen značaj te predstaviti aktuelne programe i projekte u području muzikologije, ali i bogatu muzičku baštinu BiH i Mostara, kao središta Hercegovine.

 

Organizatori se nadaju da će Dani muzikologije i etnomuzikologije stasavati iz godine u godine te doprinosti razvoju ovih nauka u Bosni i Hercegovini, kao  i popularizaciji i promociji muzikoloških i etnomuzikoloških istraživanja. 

 

Galerija