Počeli Dani muzikologije i etnomuzikologije – Mostar 2022

U Mostaru su u utorak, 11.10. 2022. godine, počeli Dani muzikologije i etnomuzikologije  - Mostar 2022, koje organizira Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti, zajedno sa Muzičkom akademijom Univerziteta u Sarajevu i Međunarodnim vijećem za tradicionalnu muziku – Nacionalnim komitetom u BiH. Ova dvodnevna manifestacija održava se u mostarskoj Galeriji kraljice Katarine, a cilj je skrenuti pažnju na razvoj muzikološke nauke u BiH i njen značaj te predstaviti aktuelne programe i projekte u području muzikologije, ali i bogatu muzičku baštinu BiH i Mostara, kao središta Hercegovine. 

Imajući u vidu značaj muzike i njene uloge u društvu i životu pojedinca, namjera nam je da ovaj događaj zaživi kao tradicionalni, da godišnje okuplja sve one koji su stručno ili na neki drugi način zainteresirani za aktuelna pitanja muzike i muzikologije, bez obzira na to da li se radi o umjetničkoj ili tradicionalnoj muzici. Manifestacija će objediniti niz programskih sadržaja muzikološkog i etnomuzikološkog karaktera, koji uključuju promocije knjiga, prezentacije, izlaganja i okrugle stolove, a sudionici i posjetitelji moći će uživati i u koncertnim aktivnostima i izvedbama“, naglasio je na otvaranju Manifestacije pomoćnik ministra za nauku i tehnologiju mr.sc. Jasmin Branković. 

Obraćajući se u ime suorganizatora, acc.prof.dr. Jasmina Talam napomenula je da je Manifestacija Dani muzikologije i etnomuzikologije prva manifestacija ovakve vrste u BiH. 

Riječ je o naukama koje imaju dugu istraživačku tradiciju. Prvi bh. etnomuzikolog fra Branko Marić istraživanja je započeo 1920-tih, a doktorsku disertaciju pod nazivom Narodna muzika Bosne i Hercegovine odbranio u Beču 1936. godine. To je bila prva doktorska disertacija iz etnomuzikologije na prostoru Balkana. Obje nauke su svoj procvat doživjele sredinom 1950-tih, odnosno osnivanjem Muzičke akademije u Sarajevu. Nažalost, djelatnost naučnika iz ovih oblasti malo je poznata široj naučnoj javnosti. Stoga je i cilj ove manifestacija da predstavi naučne aktivnosti i dosege bh. muzikologije i etnomuzikologije i upozna javnost sa razvojem nauke, dosadašnjim istraživanjima, te rezultatima istraživanja na polju umjetničke i tradicionalne narodne muzike u BiH“, dodala je acc.prof.dr. Jasmina Talam. 

Na prvim Danima muzikologije i etnomuzikologije – Mostar 2022 upriličeno je niz predavanja i promocija, a tematski okrugli stol posvećen je kulturno-umjetničkom amaterizmu i ulozi etnomuzikologa u radu KUD-ova. Zanimljiva izlaganja održali su: etnomuzikologije acc.prof.dr. Jasmina Talam i prof.dr. Tamara Karača Beljak, muzikologinje prof.dr. Fatima Hadžić i prof.dr. Lana Šehović te fra Ante Marić, voditelj Knjižnice Hercegovačke franjevačke provincije. Predstavili su se još: mr. Jure Miloš, narodni muzičar i graditelj narodnih instrumenata i prof. Ivan Barać, narodni muzičar, kao i folklorna skupina HKUD Rodoč, koju vodi ing. Vedran Vidović. 

U sklopu koncertnog dijela programa (utorak, 11.10.2022. godine, 19:00 sati) nastupili su učenici i nastavnici Glazbene škole Ivana pl. Zajca i Muzičke škole I i II stupnja Mostar, dok su sefardske romanse predstavili Vladimir Mićković i Gabrijel Prusina. Također, koncert posvećen domaćim skladateljima 20. stoljeća održao je Gudački kvartet Simfonijskog orkestra Mostar, uz solisticu Nikolinu Zovko (mezzosopran). 

Organizatori se nadaju da će Dani muzikologije i etnomuzikologije stasavati iz godine u godine te doprinosti razvoju ovih nauka u Bosni i Hercegovini, kao  i popularizaciji i promociji muzikoloških i etnomuzikoloških istraživanja. 

Galerija