Posjet Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru

Datum obavijesti: 06/06/2022

Predstavnici Sektora za nauku i tehnologije Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti posjetili su Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru, gdje su prisustvovali prezentaciji značajnog naučno-istraživačkog projekta prof. dr. sc. Remze Dedića te održali radionicu o mogućnosti apliciranja na naučno-istraživačke projekte finansirane od strane FMON-a. 

Predstavnici Ministarstva su upoznati s dosadašnjim rezultatima rada naučno-istraživačkog projekta prof. dr. sc. Remze Dedića:  „Razvoj natkoljenične proteze sa integrirarnim pogonom zglobova koljena i gležnja u području potkoljenice natkoljenične proteze“ kojeg je Ministarstvo sufinansiralo. Riječ je o višegodišnjem multidisciplinarnom projektu, u koji su uključeni socijalni radnici, liječnici, ortopedi, te grupa inženjera koja se sastojala od specijalista za biomehaniku, statiku, hidrauliku, mehaniku, senzoriku i robotiku. 

Projekt od iznimnog značaja i potencijala

Cilj ovog istraživačkog projekta je projektirati i optimizirati hidrauličnu natkoljeničnu protezu koja bi svojim dizajnom omogućavala nezavisno upravljanje zglobovima koljena i gležnja pri penjanju natkoljenično amputiranih osoba uz stepenice na način kako to rade zdrave osobe. 

Konstrukcija novog tipa proteze bi unaprijedila postojeće mogućnosti standardnih proteza, a u isto vrijeme bi se vodilo računa o cijeni koštanja finalnog proizvoda kako bi bio pristupačan većem broju korisnika.  

Prof. Dedić je prezentirao tri modela natkokljenične proteze koji su se postepeno razvijali kroz naučno-istraživački projekat, objasnio upotrebu senzora i specifičnog softwera, kao i eksperimente koji su provedeni u laboratoriji i na kraju sa pravim pacijentima. Kroz ovaj projekat je izvršena detaljna analiza analitičkog i fizičkog prototipa natkoljenične proteze RZ-1 s integriranim nezavisnim aktivnim hidrauličnim pokretačima u koljenu i gležnju, u smislu njene funkcionalnosti, ergonomije i prirodnosti kretanja ljudskog tijela stepenicama.

Radionica na temu mogućnosti apliciranja na naučno-istraživačke projekte

U nastavku posjete, održana je radionica na temu mogućnosti apliciranja na naučno-istraživačke projekte finansirane od strane FMON. Domaćini radionice su bili izv.prof.dr.sc. Davorka Šaravanja, dekanica FSRE i izv.prof.dr.sc. Nebojša Rašović, prodekan za znanstveno-istraživački rad i projekte.

Prisutni su se imali priliku upoznati s mogućnostima apliciranja na naučno-istraživačke projekte fininancirane od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti. Radionicu je vodila gđa. Vahida Krekić, dipl. ing., stručna savjetnica za oblast tehnologija, istraživanja, inovacija i međunarodne naučnotehnološke saradnje.

Galerija