FMON izdavač dvotomne monografije prof. emeritusa E.Pelidije

Datum obavijesti: 13/02/2022

Monografija "Osmanisti Bosne i Hercegovinea - biografski i bibliografski podaci", autora profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu Enesa Pelidije, predstavljena je u utorak, 22.02.2022. godine, u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.

Izdavač ovog dvotomnog djela je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti, u okviru programa izdavačke djelatnosti u oblasti nauke, a koji se realizira putem edicije „Izdanja Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti“. Do sada je u okviru programa publicirano 18 monografija i 8 zbornika radova te 13 suizdavačkih projekata.

Kako je kazao autor monografije Pelidija, za ovu temu se odlučio nakon što je uočio da se nedovoljno piše i zna o osmanistima i osmanskom periodu u BiH. Naglašava da je tema podijeljena u dva dijela, odnosno dvije knjige. Prva obuhvata period do početka 20. stoljeća, uz još 12 ličnosti do 1945. godine, a druga od 1945. do početka 21. stoljeća.

Direktor Instituta za historiju UNSA i jedan od promotora monografije Sedad Bešlija smatra da je Pelidija učinio veoma značajnu stvar za akademsku zajednicu BiH, ali i svjetsku zajednicu koja se bavi osmanističkim istraživanjima.

On je u dva toma pisao o svim autorima, naučnicima, istraživačima, savremenicima koji su dio svog života ili cijeli život posvetili osmanskoj historiji, a uz to su bh. porijekla. Pelidija tretira sve one koji su na bilo koji način ostavili pisani trag u historiji vezanoj za osmanski period. Ovo je izuzetno značajno djelo u kontekstu sistematiziranja i sintetiziranja znanja u oblasti historiografije u BiH i šire“, rekao je Bešlija.

Pomoćnik za nauku i tehnologije u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke Jasmin Branković dodao je da je ponosan što je Ministarstvo izdavač ovako važnog djela kada je u pitanju osmanski period.

Očekujemo da će ovo djelo biti motiv i da će potaknuti druge naše naučnike da urade ono što je uradio Pelidija kada je u pitanju osmanistika i da prikažu našu bogatu prošlost i tradiciju“, zaključio je Branković.

Galerija