Lingvistički atlas pokazuje bogatstvo dijalektskog pejsaža BiH

Datum obavijesti: 20/01/2022

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti i Univerziteta u Sarajevu, u utorak, 18.01.2022. godine, u prostorijama Rektorata UNSA, predstavljen je Fonetski tom Bosanskohercegovačkog lingvističkog atlasa (BLA) autora Senahida Halilovića, Mehmeda Kardaša, Amele Ljevo-Ovčina i Emire Mešanović-Meša.

Riječ je o knjizi koja je plod petogodišnjeg napora više od trideset saradnika Slavističkog komiteta. Rad na projektu otpočeo je 2016. godine, a tehničku pomoć u realizaciji projekta pružili su Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu.

Izdavači Bosanskohercegovačkog lingvističkog atlasa I: Fonetika su Slavistički komitet (Sarajevo), Institut za jezik (UNSA) i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti.

Pomoćnik federalnog ministra za nauku i tehnologije Jasmin Branković kazao je da je riječ o kapitalnom istraživačkom izdavačkom projektu koji je trajao više decenija i koji je od ključnog značaja za lingvistiku naše zemlje, u kojoj nažalost nema baš previše djela ovakvog tipa.

Profesor Senahid Halilović član je tima koji je priveo kraju rad na prvom tomu Bosanskohercegovačkog lingvističkog atlasa Fonetika. Kazao je da je riječ o djelu koje su stvarala pokoljenja, u čijoj izradi je sudjelovalo više od 60 saradnika, koji su 70- tih i 80 -tih godina prikupljali građu.

„A onda smo, od 2016. do prošle godine, nas više od 30 prionuli uz tu građu i sačinili prvo djelo te vrste u Bosni i Hercegovini. U ovom prvom temeljnom tomu smo predočili najvažnije fonetske pojave u bosanskohercegovačkim govorima. Pokazali svu šarolikost i kompleksnost dijalektskog pejsaža, prije nasilnih migracija od 92. do 95. godine“, kazao je Halilović.

Profesor Josip Baotić izrazio je zadovoljstvo što je dočekao kraj projekta u kojem učestvuje od njegovih početaka, a čiju realizaciju nažalost nisu dočekli neki od njegovih pokretača. Naveo je i da je projekat svojevremeno, uz otvaranje Instituta za jezik, inicirao i podržao Hamdija Pozderac.

O značaju lingvističkog Atlasa na promociji su govorili prof. dr. Jožica Škofic (Institut za slovenski jezik Frana Ramovša, Slovenija), prof. dr. Gleb Petrovič Pilipenko (Institut slavjanovedenija RAN, Rusija), prof. dr. Helena Grochola-Szczepanek (Instytyt Języka Polskiego PAN, Poljska) i prof. dr. Josip Baotić (Univerzitet u Sarajevu).

 

Galerija