Uručene nagrade najboljim studentima u Federaciji BiH

Datum obavijesti: 21/12/2021

Najboljim studentima u Federaciji Bosne i Hercegovine u utorak, 21.12.2021. godine, u Sarajevu, svečano su uručena zaslužena priznanja i jednokratne novčane nagrade za izvrstan uspjeh ostvaren u akademskoj 2020/2021. godini.

Nagrade i priznanja najboljim studentima uručio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić, i to za 74 studenta, koje su nominirali fakulteti koji djeluju u sastavu javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH: Univerzitet u Sarajevu i Franjevačka teologija Sarajevo, univerziteti u Tuzli, Zenici i Bihaću te Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru i Sveučilište u Mostaru.

Prema kriterijima koje je utvrdilo i objavilo Ministarstvo, nagrađeni su najbolji studenti završne godine I. ciklusa studija, odnosno integriranih studija, koji su imali najbolji prosjek ocjena, od 10 ili blizu 10, odnosno 5 ili blizu 5.

U oblasti visokog obrazovanja, Ministarstvo je i u ovoj godini podržalo projekte poboljšanja kvaliteta i projekte povezivanja s tržištem rada na svih šest javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji Bosne i Hercegovine. Subvencioniralo je smještaj i ishranu za oko 300 studenata iz tri najmanje razvijena kantona: Posavskog, Bosansko-podrinjskog i Kantona Deset te Republike Srpske. Podržalo je organizaciju i sudjelovanje studentskih udruženja u 24 studentska projekta, podržalo studij 37 studenata s invaliditetom i 4 studenta Roma, odnosno sve koji su je prijavili na Javni poziv za ovu vrstu podrške.

Također, pri Ministarstvu djeluje i Fondacija za mobilnost studenata i nastavnika Federacije BiH, a u čijem je fokusu podrška mobilnosti studenata i nastavnog kadra, odnosno unapređenje ovog procesa kod nas.

Inače, jednokratnu finansijsku podršku za nagrađene studente, u iznosu od po 2.000,00 KM, osiguralo je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti iz Budžeta Federacije BiH za 2021. godinu, u ukupnom iznosu od 148.000,00 KM.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti čestita nagrađenim studentima te zahvaljuje svim javnim visokoškolskim ustanovama na saradnji i partnerstvu.

Slike sa dodjele nagrada možete preuzeti sa linka: https://drive.google.com/drive/folders/1JE2XwJ32S4ACLHT1quRzfEyNWbEnSiSj?usp=sharing

Galerija