Čestitamo Dan nauke/znanosti u FBiH!

Datum obavijesti: 10/12/2021

„Koliki je moj doprinos znat će se najbolje za sto godina. Ja sam svoj posao napravio. Pri tome se osjećam kao čvorić u velikom tkanju“.

Ovo su riječi koje je jedan od najboljih hemičara 20.stoljeća Vladimir Prelog izrekao prilikom primanja Nobelove nagrade, dana 12. decembra/prosinca 1975. godine.

U znak sjećanja na ovaj dan, te u znak pijeteta prema ovom eminentnom bosanskohercegovačkom naučniku, svakog 12. decembra/prosinca obilježava se Dan nauke/znanosti u Federaciji BiH.

Inicijativu da se 12. decembar/prosinac proglasi Danom nauke/znanosti u Federaciji Bosne i Hercegovine, pokrenulo je ovo Ministarstvo, a prihvatila Federalna vlada, cijeneći ukupni naučni angažman ovog velikog istraživača i njegovu stalnu borbu za afirmaciju i dignitet nauke, te činjenicu da nemamo datum na koji bi se simbolično obilježavao doprinos bh. naučnika uopće.

Dragi prijatelji, čestitamo Vam Dan nauke/znanosti, u ime Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti!

Inače, Ministarstvo je i ove godine u povodu ovog značajnog datuma organiziralo niz prigodnih sadržaja (razgovori, radionice, okrugli stolovi, naučno-popularni programi...), a uputilo je i poziv svim muzejima, arhivima i institutima na području FBiH da dana 10.12.2021. godine, u skladu sa objektivnim mogućnostima i aktuelnom epidemiološkom situacijom, za studente i srednjoškolce organiziraju Dan otvorenih vrata, uz prezentaciju svojih izložbenih, istraživačkih i izdavačkih kapaciteta i projekata. Ovo bi, pored popularizacije naučno-istraživačkog rada i aktivnosti institucije, omogućilo da se Dan nauke/znanosti zajednički obilježi na području cijele Federacije Bosne i Hercegovine.

Nadam se da su mnogi obilježili ovaj praznik, s obzirom da smo, i putem nadležnih kantonalnih ministarstava obrazovanja,  svim osnovnim i srednjim školama te visokoškolskim ustanovama u FBiH preporučili da dio nastave posvete nobelovcu Vladimiru Prelogu te, uopće, značaju nauke.

Naš krajnji cilj i jeste populariziranje nauke i naučno-istraživačkog rada u javnosti, a posebno među mladima, učenicima i studentima, koji će, možda, nekim svojim budućim radom i rezultatima imati velikog utjecaja na cijeli svijet.