FMON/Z na Mostarskom ljetu 2021.

Datum obavijesti: 29.06.2021.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti na Mostarskom ljetu 2021. predstavlja izdavačke i suizdavačke projekte, a u ponedjeljak navečer (28.06.2021. godine) predstavljeni su suizdavački projekti Ministarstva i Slavističkog komiteta u BiH. Promovirano je šest knjiga - tri iz oblasti nauke i književnosti, te tri iz oblasti lingvistike.

"U pitanju su dvije knjige profesora Nazifa Kusturice, koji je inače naš poznati rusista, a koji u ovim izdanjima komparativno prati rusku i bosanskohercegovačku književnost. Treća knjiga iz oblasti književnosti je knjiga njegove asistentice, također rusistkinje Adijate Ibrišimović Šabić, koja je pratila sve kritičke tekstove izvođenja Čehova i njegovih drama u Sarajevu, tako da je na izvjestan način dala stogodišnji presjek razvoja pozorišta u Sarajevu", istaknula je prof. dr. Dijana Hadžizukić.

Kad su u pitanju knjige iz lingvistike, dodala je kako se dvije tiču savremenog bosanskog jezika i da je jedna vezana za akcentologiju koja još nije normirana u našem jeziku, dok je druga vezana za tekstove zakonodavstva. "Treća knjiga iz lingvistike, knjiga Mehmeda Kardaša tiče se historije jezika", naglasila je Hadžizukić.

Autor knjige 'Kopitarevo četveroevanđelje' doc. dr. Mehmed Kardaš istaknuo je značaj podrške Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti. "Uloga Slavističkog komiteta je veoma značajna za našu kulturu, bosanski jezik, bosanskohercegovačku književnost. Biblioteka 'Bosnistika' broji 25 knjiga. Uglavnom prate mlade naučnike i pružaju im mogućnost da objave svoje radove", dodao je Kardaš.

Enisa Bajraktarević, sekretarica Slavističkog komiteta bila je promotor "Bosanskohercegovačkog lingvističkog atlasa". "To je zapravo nacionalni projekt i ima nemjerljiv značaj. Najnoviji fonetski tom sadrži građu iz 230 ispitivanih govora”, istakla je Bajraktarević.

U nastavku Mostarskog ljeta 2021. Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti predstavit će i sljedeće izdavačke i suizdavačke projekte:

  • U četvrtak. 01.07.2021. godine, u 20:30 sati, razgovarat će se o knjigama prod.dr. Enesa Pelidije „Osmanisti BiH I-II“. O knjigama i razvoju osmanistike u BiH govorit će: prof.dr. Enes Pelidija, prof.dr. Faruk Taslidža, mr.sc. Šaban Zahirović i doc.dr. Adis Zilić.
  • U utorak, 03.08.2021. godine, također u 20:30 sati, bit će predstavljena knjiga „Bibliografija medicinskih djela u SR BiH do 1895. godine“ prof.dr. Ajnije Omanić i mr.ph. Samuela Elazara. O knjizi i zdravstvenim prilikama na području BiH u prošlosti govorit će: prof.dr. Ajnija Omanić, prof.dr. Arif Smajkić, prof.dr. Zarema Obradović i prim.dr. Fahrudin Kulenović.

Moderator promocija je dr.sc. Goran Karanović, a sva navedena događanja bit će održana u Centru za kulturu Mostar (Ul. Rade Bitange 13).

Galerija