OSCE i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke – saradnja u realizaciji zajedničkih aktivnosti u oblasti odgoja i obrazovanja

Datum obavijesti: 03.06.2021.

Predstavnice Sektora za obrazovanje OSCE Misije u Bosni i Hercegovini sastale su se 31. 05. 2021. godine sa predstavnicama Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke Nadijom Bandić, pomoćnicom ministra u Sektoru za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje i Mirnom Nikšić, stručnom savjetnicom, kako bi razmijenile informacije o aktivnostima i planovima u oblasti obrazovanja.

Predstavnice  OSCE Misije u Bosni i Hercegovini su istakle da Misija nastavlja pružati podršku obrazovnim vlastima i institucijama širom BiH u njihovom radu na unapređenju inkluzivnosti i kvaliteta obrazovanja  za sve učenike i učenice. Između ostalog, podijelile su informacije o trenutnim aktivnostima u vezi sa izradom predmetnih kurikuluma definiranih na ishodima učenja, unapređenju nastavničkih kompetencija, uključujući putem e-obuke koja je dostupna svima besplatno https://nastavnickekompetencije.ba, te upitniku o ulozi i kvalitetu udžbenika u osnovnim i srednjim školama u BiH.

Predstavnice Ministarstva su izrazile zainteresiranost za rezultate rada na kurikularnoj reformi, posebno u smislu izrade okvirnog nastavnog plana i programa u Federaciji BiH definiranog na ishodima učenja, kojim bi se također olakšao i daljnji razvoj udžbeničke politike u Federaciji BiH. Predstavnice Ministarstva također su istakle značaj jačanja funkcionalnog znanja učenika, kao i opremanje školskih biblioteka u cilju jačanja jezičkih kompetencija kao dva nova prioriteta u narednom periodu.

Zaključeno je da će se dobra saradnja između Ministarstva i Misije nastaviti i ubuduće, te je izraženo interesovanje za više zajedničkih inicijativa i projekata u cilju unapređenja kvaliteta obrazovanja za svu djecu.