Ministrica Dilberović uručila nagrade Fondacije Kemal Bakaršić

Datum obavijesti: 24/04/2015

I ove su godine, u okviru 27. Sarajevskog sajma knjige, odnosno 11. Međunarodnog susreta bibliotekara slavista u Sarajevu, dodijeljene godišnje nagrade/stipendije Fondacije Kemal Bakaršić. Svečanost je održana u četvrtak, 23.04.2015.godine, a nagrade je uručila federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović, istaknuvši da Ministarstvo, već peti put zaredom, osigurava sredstva za godišnje nagrade Fondacije Kemal Bakaršić.

Ministrica je podsjetila na značaj postojanja Fondacije Kemal Bakaršić koja nastoji promovirati vrijednosti bibliotečke i informacijske profesije, te aktivno pružati podršku  bibliotekarima i studentima bibliotekarstva u njihovom usavršavanju i obrazovanju

„Stoga je opravdano kazati da se radi o prestižnoj nagradi u ovoj naučnoj oblasti u cijeloj Bosni i Hercegovini, te je zasigurno čast svima onima koji je nose od 2010. godine. Pogotovo iz razloga jer je Kemal Bakaršić bio ugledni profesor na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, istaknuti stručnjak iz oblasti bibliotekarstva i informacionih nauka, koji je u dugogodišnjem naučnom i akademskom radu svoje znanje prenosio studentima različitih usmjerenja u našoj zemlji, ali i u svijetu“, navela je federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović, čestitajući laureatima - nosiocima ovogodišnje nagrade Fondacije Kemal Bakaršić -.

Inače, Kolektivnu nagradu za profesionalce u bibliotekarstvu ove je godine dobila Katedra za bibliotekarstvo Odsjeka za komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Kao najbolja studentica bibliotekarstva ove godine je laureat Adha Kadić, studentica prvog i drugog ciklusa bolonjskog Studija bibliotekarstva i komparativne književnosti koja je nedavno odbranila završni diplomski rad iz oblasti bibliotekarstva o značaju uloge biblioteka i bibliotekara u savremenom tehnološkom dobu.

Galerija