Ministrica Dilberović posjetila Agenciju ONASA

Datum obavijesti: 24/04/2015

Generalna direktorica Nezavisne novinske agencije ONASA Elvira Begović primila je u četvrtak, 23.04.2015. godine, u sjedištu Agencije u Sarajevu, federalnu  ministricu obrazovanja i nauke Elviru Dilberović koju je informisala o radu Agencije.

Direktorica Begović istaknula je da je misija Agencije kontinuirani doprinos razvoju istinitog, nezavisnog i profesionalnog informisanja u naprednoj, evropski orijentisanoj, multietničkoj i multikulturalnoj BiH. Razgovarano je i o unapređenju saradnje Agencije i Ministarstva.

Ministrica Dilberović obišla je poslovne prostorije, te razgovarala s uposlenicima.

"Oduševljena sam što je u Agenciji ONASA uposleno dosta mladih ljudi. Ovdje se imao smisao za prepoznavanje bh. mladosti u koju je uloženo dosta tokom školovanja, bez obzira na otežane uvjete", kazala je Dilberović. Dodala je da je u Agenciji ONASA napravljen spoj mladosti i iskustva, te da su postavljeni jasni ciljevi uprave jednog preduzeća.

"Zadivljujuća mi je činjenica da ONASA do sada nije imala ni jednu tužbu za demant svojih vijesti", kazala je Dilberović, istakavši da kvalitet i profesionalizam mora uroditi plodom.
"ONASA stoji iza svog rada i može biti primjer kako se kvalitetnim i profesionalnim pristupom šalje poruka da iza rada ne smije biti bojaznosti", izjavila je Dilberović.

Ukazala je i na važnost uloge nezavisnih medija u razvoju društva, te da BiH ulaže trud kako bi postala demokratično društvo, u čemu Agencija ONASA ima nezaobilaznu ulogu. Ministrica smatra da studentima na fakultetu nije ponuđeno dovoljno znanja o značaju nezavisnog novinarstva.
"Pogrešna je percepcija da ako ste neovisan novinar možete pisati šta hoćete. Trebamo imati moralnu i etičku odgovornost za sve ono što pišemo", kazala je Dilberović, dodavši da je nezavisno novinarstvo najveći nivo profesionalnog novinarstva.

Elvira Dilberović je imenovana za ministricu obrazovanja i nauke u Vladi Federacije BiH 31. marta ove godine.

(ONASA)