Ministrica Dilberović sastala se sa Delegacijom Ministarstva vanjskih poslova Švedske

Datum obavijesti: 21/04/2015

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović, sa saradnicima, primila je u utorak, 21.04.2015. godine, u Sarajevu, Delegaciju Ministarstva vanjskih poslova Švedske, koja boravi u posjeti Bosni i Hercegovini.

Švedsku delegaciju činili su: gđa. Mikaela Kumlin Granit, zamjenica generalnog direktora za pitanja EU i šefica odjela za Evropu i gosp. Ola Svenningson, zamjenik direktora za Zapadni Balkan u Ministarstvu vanjskih poslova Švedske te gđa. Åsa Pehrson, savjetnica u Misiji Švedske pri Evropskoj Uniji u Briselu. Sastanku je prisustvovao i švedski ambasador u BiH, gosp.Fredrik Schiller.

Ministrica Dilberović upoznala je svoje goste sa svim važnim pitanjima iz oblasti obrazovanja i nauke u Federaciji Bosne i Hercegovine, te predstavila prioritete svog budućeg rada. Istaknula je spremnost da u skorijoj budućnosti, sa svojim timom, napravi pozitivne pomake s ciljem stvaranja kvalitetnijih uvjeta obrazovanja, istraživanja i znanstvenog rada te studiranja. Među prioritetima posebno je naglasila aktivnosti na poboljšanju inkluzivnosti u obrazovanju, kako bi se ostvarilo pravo na jednakost, obrazovanje i život bez diskriminacije i omalovažavanja, te stavljanje u daljnju proceduru Zakona o principima obrazovanja odraslih.

„U tom smislu svakako nam mogu biti značajna iskustva Švedske koja prednjači u procesu cjeloživotnog učenja. Također, Švedska je i visoko školovano društvo, a tamošnji obrazovni sistem pokazuje i visok stepen ulaganja“, kazala je ministrica Dilberović.

Tokom sastanka razgovarano je o nastavku saradnje i razvijanju partnerstva na pripremanju i realiziranju projekata iz oblasti obrazovanja, u cilju daljega osnaživanja ove oblasti i provođenja započetih reformskih procesa.