Ministrica Duraković u trodnevnoj posjeti Republici Turskoj

Slika 2_Naslovna.jpg

Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof. dr. Jasna Duraković doputovala je večeras (srijeda, 24.04.2024. godine) u trodnevnu posjetu Turskoj.

Posjeta, koja se održava pod okriljem teme "Obrazovna saradnja između Turske i BiH", ima za cilj jačanje veza između obrazovnih institucija dviju zemalja te promicanje razmjene znanja, iskustava i najboljih praksi.

U četvrtak, 25.04.2024. godine, ministrica će posjetiti Tehnički univerzitet u Istanbulu (ITU) i Tehnološki park (TeknoPark), što će biti priliku za razmjenu iskustava i ideja o inovacijama u obrazovanju i tehnološkom sektoru. Osim toga, bit će organizirana i posjeta Srednjoj školi "Istanbul".

Za petak, 26.04.2024. godine, predviđene su prezentacije Obrazovne saradnje između Turske i BiH te projekta "Moj izbor je turski i bratske škole", o čemu će govoriti Ataše za obrazovanje turske ambasade u Sarajevu, dr. Faruk Berat Akçeşme, te koordinator Instituta Yunus Emre u Sarajevu, dr. Mehmet Akif Yaman.

Nakon prezentacija, bit će održani bilateralni sastanci između ministara iz Bosne i Hercegovine i Republike Turske, koji će se fokusirali na konkretne korake za jačanje obrazovne suradnje.

Također, predviđene su i posjete Yunus Emre Institutu i Fondaciji Türkiye Maarif, te susret u organizaciji prof. dr. Sevgi Kurtulmuş, predsjednice Upravnog odbora IUS-a.

Galerija