Svjetski dan Roma – 08. april/travanj

Romi_Naslovna.jpg

Datum obavijesti: 08. 04. 2024

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke upućuje iskrene čestitke svim pripadnicima romske zajednice u Bosni i Hercegovini u povodu Svjetskog dana Roma, koji se obilježava 8. aprila/travnja, ističući svoju posvećenost podršci obrazovanju romske djece i mladih. 

Ovaj dan ima duboko povijesno značenje i predstavlja važan trenutak za romsku zajednicu diljem svijeta, a obilježava se u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog u Londonu od 8. do 12. travnja 1971. godine. Na tom povijesnom događaju, predstavnici Roma iz 14 zemalja svijeta okupili su se kako bi zajedno donijeli važne odluke o romskoj zastavi i himni. 

Bosna i Hercegovina se pridružuje zemljama diljem svijeta u obilježavanju Svjetskog dana Roma, naglašavajući važnost zajedničkog porijekla, jezika i kulture Roma te potrebu za očuvanjem njihovog identiteta. 

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i ovom prilikom naglašava svoju posvećenost u kontinuiranom radu na poboljšanju obrazovnih prilika za romsku djecu i mlade. Kroz različite programe i projekte, Ministarstvo nastavlja poticati obrazovanje Roma s ciljem veće inkluzije romske djece i mladih u obrazovni sistem te osiguravanja jednakih mogućnosti za njihovo školovanje. 

Također, posebno cijeni saradnju i partnerstvo s romskom zajednicom kako bi se osiguralo da što više Roma dobije priliku za obrazovanje, što je ključno za prevladavanje društvenih i egzistencijalnih poteškoća s kojima se suočavaju. Naša zajednička obaveza je poticanje romske zajednice na obrazovanje, kao ključnog koraka u rješavanju njihovih životnih izazova.