U Sarajevu predstavljena Feministička čitanka

U Sarajevu je u ponedjeljak, 04.03.2024. godine, u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu, upriličena druga promocija knjige „Feministička čitanka“, čiji je izdavač Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

Tim povodom, pored promotora, govorila je i federalna ministrica obrazovanja i nauke prof. dr. Jasna Duraković, istaknuvši da će teme poput ove koje se promatraju u čitanci, Ministarstvo i u budućnosti podržavati.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je prepoznalo ulogu i značaj izdavačke i bibliotečke djelatnosti u realizaciji reformskih ciljeva u oblasti nauke i visokog obrazovanja, te društvenog progresa u cjelini. Kontinuirano se realizuju programi podrške otkupa i štampanja naučnih knjiga, časopisa, zbornika radova, monografija i druge naučne literature.

Ministarstvo ima program izdavačke djelatnosti u oblasti nauke koji se realizira putem edicije "Izdanja Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke". Kao 21. knjiga po redu u okviru izdavačke djelatnosti podržana je i knjiga „Feministička čitanka“, autorica dr. sc. Damirke Mihaljević, izvanredne profesorice i dr. sc. Martine Planinić, docentice na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Kako je naglašeno, knjiga je nastala iz želje da se u bh. javnom prostoru aktueliziraju feminističke teme, s obzirom da se u današnje vrijeme feminizam vrlo često ne razumije ili se razumije pogrešno.

O knjizi su govorili i prof. dr. Asim Mujkić, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Jasminka Hasić - Telalović, Sarajevo School of Science and Technology i odgovorni urednik  mr. sc. Jasmin Branković, pomoćnik ministrice za visoko obrazovanje u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke.

(Photo by Muhamed Borović, Foto-video klub "Valter" Sarajevo)

 

Galerija