Predstavljen Zbornika radova s naučne/znanstvene konferencije „Web3 & Blockchain u Bosni i Hercegovini“

Datum obavijesti: 26.02.2024

Zbornik radova Web3 & Blockchain u Bosni i Hercegovini, sa naučno-stručne konferencija koja je održana prošlog proljeća, predstavljen je javnosti u Mostaru, u ponedjeljak, 26.02.2024. godine. Izdavači su Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i INTERA Tehnološki Park, koji su i organizirali konferenciju, okupivši stručnjake, naučnike, inovatore i entuzijaste iz različitih sektora, kako bi se razmotrile trenutne i buduće primjene ovih tehnologija u BiH. 

Savjetnik ministrice za visoko obrazovanje, nauku i tehnologije prof.dr. Seid Masnica je, pozdravljajući prisutne, posebno naglasio napore Ministarstva da se ova tema dodatno aktuelizira u BiH i da naši naučnici budu u prilici biti dio globalnog razgovora o ovim tehnologijama. 

Jedan od predstavljača Zbornika, mr.sc, Jasmin Branković, pomoćnik ministrice za visoko obrazovanja je istaknuo da Zbornik donosi raznolike perspektive i nova saznanja koja će oblikovati smjer budućeg razvoja digitalnih inovacija. Obuhvaća širok spektar tema vezanih uz primjenu web3 i blockchain tehnologije u različitim sektorima, kao što su finansije, nauka, zaštita intelektualnog vlasništva, javna uprava, energetika, logistika i proizvodnja. 

O Zborniku su govorili i dr. sc. Ana Dujmović, mag. iur. Onahti Čerkez te dipl. oec. Vedran Šimunović, direktor Intera Tehnološkog parka, koji je, između ostalog, podsjetio na saradnju s Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke kada su u pitanju inovativni projekti i približavanje nauke tehnologijama koje su trenutno aktuelne. 

Na konferenciji je učestvovalo ukupno 23 izlagača iz BiH, Hrvatske, Litvanije i Švicarske. Predstavljeno je ukupno 15 izlaganja, a u zborniku objavljeno 11 naučno-stručnih radova, sa namjerom da se doprinese širenju znanja o web3 i blockchain tehnologijama, a kako bi se ostvario napredak u ovom području i stvorili temelji za bolju, sigurniju i transparentniju digitalnu budućnost u BiH. 

(FOTO / Marin Margeta i Marijo Maduna, Foto klub Mostar)

 

Galerija