Ministrica Duraković, zajedno sa Schmidtom i Sattlerom, na Panel diskusiji o obrazovanju

Slika 8.jpg

Datum obavijesti: 19.02.2024

Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof. dr. Jasna Duraković danas, 19.02.2024. godine, sudjeluje u Panel diskusiji o obrazovanju i mladima u Bosni i Hercegovini, zajedno s visokim predstavnikom za BiH Christianom Schmidtom i ambasadorom Evropske unije u BiH Johannom Sattlerom. 

Na panelu, koji je organizirala Hanns Seidel fondacija, ministrica Duraković istaknula je važnost inovacija i prilagodljivosti kroz različite obrazovne sisteme u BiH. 

Nužne su reforme, a za to je potrebna saradnja između svih nivoa vlasti i obrazovnih institucija, te fokus na razvoj praktičnih vještina i kompetencija relevantnih za stvarni svijet“, istakla je Duraković. 

Osim toga, naglasila je značaj opremanja mladih životnim vještinama i vrijednostima poput financijske i emocionalne pismenosti, tolerancije i međukulturnog razumijevanja. 

U Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke potičemo kreativno obrazovanje i razmišljanje kroz pristupe kao što su projektno bazirano učenje i STEM obrazovanje, te saradnju s lokalnim zajednicama i organizacijama civilnog društva. Cilj nam je razviti svijest o društvenim pitanjima i osjećaj odgovornosti prema zajednica“, naglasila je, između ostalog, ministrica Duraković.

Galerija