Ministrica Duraković obratila se sudionicima Konferencije o zaštiti sigurnosti djece i mladih u ustanovama u FBiH

Datum obavijesti: 28.11.2023

Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof. dr. Jasna Duraković prisustvovala je i obratila se sudionicima Konferencije pod nazivom "Zaštita sigurnosti djece i mladih u ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine" u organizaciji SOS Dječijih sela BiH, koja je održana u utorak, 28.11.2023. godine, u Sarajevu.  

Ministrica Duraković je naglasila važnost alternativne brige, ne samo kao pitanje pravila i procedura, već kao pitanje srca i duše. Pitanje je kako bolje služiti djeci obilježenoj teškim životnim okolnostima i osigurati da njihova prava i potrebe budu u središtu društvenog djelovanja. 

Ova vrlo važna konferencija uključuje prezentacije primjera iz SOS Dječijih sela i drugih ustanova, naglašavajući kako ljubav, briga i stručnost stvaraju pozitivne promjene. Konferencija je također važna jer se raspravlja o primjeni inovativnih metodologija u obrazovno-odgojnim ustanovama, s ciljem pružanja kvalitetnog obrazovanja i odgoja svakom djetetu”, naglasila je ministrica Duraković. 

Također je izrazila opredijeljenost Ministarstva u podršci projektima koji unapređuju obrazovno-odgojne uvjete za svu djecu. Naglasila je i da će ova tematika biti prioritet u dodjeli sredstava u narednim godinama, te podsjetila na važnost prepoznavanja mogućnosti kod svih relevantnih institucija za poboljšanja i pronalaženja najboljih načina za osiguranje sigurnosti i blagostanja djece. 

Ova konferencija predstavlja ne samo razmjenu znanja, već obavezu za unapređenje praksi i ciljeva usmjerenih na bolju budućnost djece pod društvenom zaštito. Ova djeca su naša obaveza i mi kao društvo nosimo odgovornost da ih izvedemo na pravi put“, istakla je ministrica Duraković.

 

Galerija