U sarajevskoj Vijećnici otvorena izložba pod nazivom "Građanska kultura Sarajeva"

IMG-20230915-WA0011.jpg

Večeras je u Vijećnici otvorena izložba "Građanska kultura Sarajeva" koja predstavlja plod višegodišnjeg multimedijalnog naučno-istraživačkog projekta iz oblasti kulturne antropologije, demografije i historije Sarajeva. Izložba je otvorena u organizaciji gradonačelnice i Muzeja Sarajevo u projektu autorice Indire Kučuk Sorguč, kustosice Muzeja.

 

Projekt "Građanska kultura Sarajeva" osmišljen je na način da građani glavnog grada Bosne i Hercegovine aktivno sudjeluju u predstavljanju vlastite kulture kroz artefakte. Ti artefakti uključuju dokumente, fotografije, jedinstvene predmete stambene kulture, odjevne predmete, umjetničke portrete, pisma, knjige i mnoge druge predmete koje su nesebično ustupili iz svojih porodičnih arhiva.

 

Ministrica prof. dr. Jasna Duraković je izrazila zahvalnost organizatorima projekta, kao i svima koji su se pridružili otvorenju izložbe.

"Želim posebno pohvaliti građane Sarajeva na njihovom neprocjenjivom doprinosu pri prikupljanju ovih artefakata, jer su svojim sudjelovanjem u ovom projektu postali svjedoci i čuvari kulturnog naslijeđa. Njihova spremnost da podijele svoje priče i predmete doprinosi ne samo očuvanju, već i širenju našeg historijskog pamćenja."

FMON se planira posvetiti i obrazovanju u segmentu kulture sjećanja, te očuvanju i promociji kulturnog naslijeđa

Galerija