U Sarajevu otvoren History fest, jedan od najznačajnijih skupova historičara jugoistočne Evrope - Ministrica obrazovanja i nauke FBiH prof. dr. Jasna Duraković: “Ovakav značajan događaj doprinosi popularizaciji historije kao nauke, prvenstveno među studentima i mladim istraživačima”

Datum obavijesti: 07.06.2023

Ovom značajnom skupu se obratila i ministrica obrazovanja i nauke FBiH prof. dr. Jasna Duraković, dala punu podršku History festu, te obećala da će Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH koje godinama pomaže održavanje ovog festivala, bit podrška i u budućnosti. 

Želim uputiti iskrene čestitke organizatoru ovog značajnog festivala, Udruženju za modernu historiju Sarajevo, jer se zaista podiže vizibilnost, interesovanje, i ukupni nivo Festivala historije, koji se održava u raznim gradovima diljem Bosne i Hercegovine od 2017. godine. Osnovni cilj ove manifestacije je postignut stvaranjem platforme za dijalog, u prvom redu historičara iz post jugoslovenskih zemalja, ali i historičara iz cijeloga svijeta. Kao suorganizator i finansijer Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke se prvenstveno uključivalo u različite programe i sadržaj manifestacije.”

Na prvoj panel diskusiji o Bošnjačkom saboru održanom 1993. godine. učestvovali su Šaćir Filandra, Xavier Bougarel, Edin Omerčić, Izet Šabotić i Husnija Kamberović. 

Nizom okruglih stolova, izložbi i promocija, tragat će se za odgovorima na pitanja koliko su stvaranje jugoslavenske federacije 1943. , kao i pitanja nacionalne integracije u Bosni i Hercegovini 1993. , pozitivno ili negativno utjecali na šire integracije u jugoistočnoj Evropi. Šta je značila jugoslavenska federacija 1943. , kakve su posljedice ostavili neuspješni prijedlozi za integraciju Jugoslavije u Evropu početkom 1990-ih godina, te koliko su nacionalne konfrontacije 1993. onemogućavale proces evropskih integracija krajem 20. i početkom 21. stoljeća. 

Jedan od panela bit će posvećen značaju koji je u naučnom i društvenom životu imala Latinka Perović. Ministrica obrazovanja i nauke FBiH prof. dr. Jasna Duraković je naglasila da su teme svake godine vezane za aktualne godišnjice u okviru kojih se kroz dijalog kontekstualiziraju važni događaji iz jugoslovenske zajedničke prošlosti. 

History fest već godinama uspješno surađuje sa sličnim festivalima, te univerzitetima i naučnim ustanovama iz cijeloga svijeta. Pored toga, značajno je reći da History fest kroz različite sadržaje / doktorske radionice izložbe panel diskusije i sl. / značajno doprinosi popularizaciji historije kao nauke, prvenstveno među studentima i mladim istraživačima. Federalno Ministarstvo obrazovanja i nauke od samo početka kontinuirano podržava organizaciju History festa. Također, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke podržava organizaciju naučnih skupova izdavačku djelatnost Udruženja za modernu historiju Sarajevo, mogu reći da će se ta podrška i saradnja nastaviti i u godinama koje dolaze”. 

Festival će ove godine ponuditi i niz predavanja o kraju osmanske vladavine u Bosni, o Titu, partizanima, a jedan od panela je i „Evlija Čelebija u Hercegovini“ u kojem će se predstaviti Hercegovina kroz opus osmanskog putopisca Evlije Čelebije.

Dio ovogodišnjeg History festa su i doktorska radionica, te promocije nekoliko knjiga izdavača iz BiH i susjednih zemalja. 

Dubravka Stojanović, Ivo Goldstein, Hannes Grandits, Sonja Biserko, Tvrtko Jakovina, Hrvoje Klasić, Milivoj Bešlin, Xavier Bougarel, Dragan Markovina, Husnija Kamberović i niz drugih značajnih historičara današnjice, činit će okosnicu ovogodišnjeg programa History festa. 

History Fest će svoje događaje organizirati nakon Sarajeva i u Konjicu - Titov tunel, te u Jablanici, u Muzeju Bitke za ranjenike na Neretvi.

 

 

Galerija