Održana svečana ceremonija dodjele nagrada za inovativne nastavnike i nastavnice u Mostaru

Datum obavijesti: 19.01.2023

Dakle, već sedam godina NIN glasno promovira i slavi nastavničku profesiju kao ključni indikator kvalitetnog obrazovanja u BiH.

Od 2019. godine, NIN je prepoznat i kao dio velike porodice Global Teacher Award, najprestižnije nagrade za nastavnike u svijetu. U vremenima koja nam pokazuju koliko je važna izvrsnost nastavničkih kadrova, NIN je posebno važno priznanje za njihove uložene napore u izazovnim uslovima.

Prije održavanja same ceremonije dodjele nagrada, upriličen je Sajam inovativnih praksi, koji je dokazao zašto se ovi kreativni, stručni i posvećeni edukatori, nastavnice, nastavnici, stručni saradnici, odgajatelji nazivaju “čarobnjacima i čarobnicama” u školskim i predškolskim zajednicama u kojima rade.

Kategorije u kojima se nagrada dodjeljuje su odgajatelji/ce u predškolskom odgoju i obrazovanju, učitelji/ce u razrednoj nastavi, predmetni nastavnici/ce u osnovnim školama, predmetni nastavnici/ce u srednjim školama i stručni saradnici/ce na svim nivoima odgoja i obrazovanja.

Nedim Krajišnik, direktor COI Step by Step, kaže kako je univerzalna poruka Nagrade za inovativne nastavnike i nastavnice namijenjena ne samo onima koji su ove godine dostavili svoje prakse žiriju, nego i cijeloj Bosni i Hercegovini.

"Vrijedno je i važno cijeniti i slaviti profesiju o čijem predanom radu doslovno zavisi budućnost ove zemlje. Porodica prosvjetnih radnika je, unatoč svim izazovima postavljenim ispred njih, velika i snažna zajednica koja ne posustaje. A to, u vremenima u kojima živimo, zaslužuje ogromnu zahvalnost i poštovanje svih nas", rekao je Krajišnik uoči dodjele 7. nagrade za inovativne nastavnike i nastavnice.

I ove godine žiri se sastojao od pet članova/ica prošlogodišnjih pobjednika/ca u svim kategorijama, jedne osobe ispred COI Step by Step i tri univerzitetska profesora/ice sa javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini. Pobjednici/e u svojoj kategoriji su dobili novčanu nagradu u iznosu od 1.500 KM. Svi nominirani nastavnici i nastavnice, njih ukupno 50, dobili su i specijalne plakete i priznanja na ceremoniji koja je održana  u srijedu, 18. januara, u Hrvatskom Domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru.

Novina koja je uvedena ove godine su i dvije specijalne nagrade, a ovo je prvi put otkako se realizira manifestacija da se dodjeljuje nagrada publike u svih pet kategorija.

U ime Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, manifestaciji su prisustvovale Nadija Bandić i Đenana Gološ iz Sektora za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

Čestitamo svim nagrađenim!

Ceremoniju dodjele nagrada inovativnim nastavnicima možete pogledati na linku:

https://youtu.be/1YkILD8v24c

Galerija