Obilježavanje Dana znanosti u FBiH

Datum obavijesti: 23.11.2022

Pomoćnik ministra za znanost i tehnologije u ovom ministarstvu mr.sc. Jasmin Branković najavio je kako će toga dana, među ostalim, biti održana svečana sjednica Savjeta za znanost, na kojoj će cjelokupnoj javnosti biti predstavljeni laureati federalnih nagrada za znanost u 2022. godini, a koje se dodjeljuju kao najviše priznanje za izuzetno značajna znanstvena dostignuća u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Po njegovim riječima, nakon propisanih procedura koje je proveo Savjet za znanost i Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, konačnu Odluku o dodjeli federalnih nagrada za znanost donosi Vlada Federacije BiH.

"Nagrade se dodjeljuju u četiri kategorije: Nagrada za životno djelo, Godišnja nagrada za mlade istraživače, Godišnja nagrada za popularizaciju i promociju znanosti te Godišnja nagrada za znanost, u sklopu koje će ove godine biti dodijeljene tri nagrade, za tri znanstvene oblasti – Tehničke znanosti, Biomedicina i zdravstvo i Prirodne znanosti. Dakle, federalne nagrade za znanost u 2022. godini primit će šest naših znanstvenika za iznimno važna dostignuća u znanstveno-istraživačkoj i istraživačko-razvojnoj djelatnosti koja doprinose proširenju znanstvenih spoznaja i ukupnom prosperitetu društva", pojasnio je detaljnije Branković.

Dodao je kako će taj 12. prosinac u Federaciji BiH obilježiti i projekt "Danas istražujem", u suradnji sa Asocijacijom srednjoškolaca, a u sklopu kojeg će 100 srednjoškolaca iz cijele Federacije BiH jedan radni dan provesti u nekoj od visokoškolskih i znanstveno-istraživačkih ustanova na svom području.

Usto, Ministarstvo će i ove godine, putem nadležnih županijskih ministarstava obrazovanja, preporučiti svim osnovnim i srednjim školama te visokoškolskim ustanovama u Federaciji BiH da dio nastave posvete bh. nobelovcu Vladimiru Prelogu, s obzirom na to da se ovaj Dan obilježava upravo u znak sjećanja na dan kada je 1975. godine Vladimiru Prelogu uručena Nobelova nagrada za kemiju te u znak pijeteta prema ovom eminentnom bh. znanstveniku.

"Uz spomenute nagrade za znanost, po prvi put u Federaciji BiH, dodijelit ćemo i 15 priznanja Prijatelj nauke, organizacijama i pojedincima za značajne uspjehe i evidentan doprinos organizaciji i razvoju znanstveno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti, te širenje spoznaja o značaju znanosti i primjene rezultata znanstveno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada u svim oblastima društvenog i gospodarskog života u Federaciji Bosne i Hercegovine i Bosni i Hercegovini u cjelini", naglašava Branković.

Prema Odluci o uspostavi, proceduri i kriterijima dodjele, napominje, ova priznanja mogu se dodijeliti znanstveno-istraživačkoj, istraživačko-razvojnoj i obrazovnoj ustanovi, znanstvenom i znanstveno-stručnom društvu, studentskoj organizaciji i asocijaciji, elektronskom i printanom sredstvu javnog informiranja te pojedincu-znanstvenom radniku, istraživaču, inovatoru, javnom radniku, studentu i učeniku, i to za uspjehe ostvarene u tekućoj godini.

Uz navedeno, najavio je i da će priznanja biti uručena tijekom prosinca na prigodnim svečanostima u Sarajevu, Tuzli i Mostaru.

"Već idućeg četvrtka, 1. prosinca, u Sarajevu će biti održan okrugli stol o temi: Muzeji zdravstva u BiH – mogućnosti, potreba i značaj osnivanja, u sklopu kojeg će priznanja Prijatelj nauke biti uručena dobitnicima s područja Sarajeva i Zenice. Poseban događaj bit će upriličen i u Tuzli, dok će dobitnici iz Mostara priznanja primiti u sklopu Večeri posvećene Vladimiru Prelogu, koja će biti održana u srijedu, 7. prosinca, u mostarskoj Kosači", otkrio je Branković, napomenuvši kako će tim povodom biti organizirana izložba te projekcija dokumentarnog filma Sunčana ura nobelovca Preloga, koji je nastao 80-ih godina prošlog stoljeća, u produkciji nekadašnje Televizije Sarajevo.

"Uistinu smo i ove godine pripremili niz događanja u povodu Dana znanosti. Točnije, već smo neke znanstveno-popularne sadržaje i realizirali, poput Dana muzikologije i etnomuzikologije – Mostar 2022, okruglog stola o arheološkom nasljeđu Hercegovine i Međunarodne znanstvene konferencije posvećene aktualizaciji i popularizaciji znanosti kroz medije", ustvrdio je pomoćnik ministra za znanost i tehnologije.

Također, u povodu obilježavanja Dana znanosti u FBiH, Ministarstvo će i ove godine dodijeliti šest novčanih nagrada studentima – korisnicima usluga univerzitetskih biblioteka/Sveučilišne knjižnice.

"Ovo je, zaista, odličan povod da promoviramo šest studenata, koji su u proteklom razdoblju vrijedno učili i istraživali, koristeći knjižni fond i elektronske baze podataka univerzitetskih biblioteka/Sveučilišne knjižnice u Federaciji BiH", zaključio je Branković.

Inače, Dan znanosti u Federaciji BiH prvi put je obilježen 2019. godine, na inicijativu Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, koju je prihvatila Vlada FBiH te se od tada obilježava svakog 12. prosinca, s ciljem populariziranja znanosti i znanstveno-istraživačkog rada u javnosti, a posebno među učenicima i studentima.

(FENA /Tekst: Ivana Banović, FOTO /Arhiva)

 

Galerija