Popularizacijom znanstvene misli do općeg napretka u društvu

Datum obavijesti: 11.11.2022

Spomenuta konferencija održana je u Mostaru u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, područni centar Osijek.

Namjera je pronaći najbolje način i modalitete kako informacije o istraživačkom radu i njihovim rezultatima prenijeti široj javnosti ili određenim grupama. Naravno da je jedan od najboljih načina putem medija, međutim mi u današnje vrijeme ne možemo očekivati da imamo veliki broj medija i novinara specijaliziranih za područje znanosti i istraživanja. Zbog toga je još naglašeniji zadatak istraživača da nađu način kako na razumljiv i prihvatljiv način priopće informacije o njihovom radu medijima i novinarima kako bi oni mogli dalje prenijeti te informacije do krajnjih korisnika“, izjavio je uoči početka konferencije Jasmin Branković, pomoćnik ministra za znanost i tehnologije pri Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke/znanosti.

Predsjednica Organizacijskog odbora Konferencije Ivana Sivrić kazala je kako će kroz tri panela: medijsko obrazovanje i komunikacija u području znanosti, obrazovanje mladih i cjeloživotno učenje – digitalna te medijska pismenost, te kultura i filozofija odgoja, izlagači iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine govoriti o popularizaciji znanstvene misli.

Medije doživljavamo kao partnere i smatramo kako treba proširiti komunikaciju znanstvene zajednice i povezati je s medijima, jer mediji, mogu slobodno reći, nisu odavno samo sredstva ili alati kojima se diseminiraju medijske poruke, već su oni prenositelji društvenih vrijednosti“, dodala je Sivrić.

Sveučilišni profesor Damir Kukić istaknuo je kako je znanost jedan od najbitnijih faktor razvoja društva te da konferencije poput današnje trebaju dati odgovor na pitanje koliko je znanost važna za bh. društvo.

Bitno je da otvorimo neka pitanja kroz koja ćemo pokušati tražiti strateška rješenja za popularizaciju znanosti na ovim prostorima, ne samo u medijima nego općenito u društvu, jer je znanost vrlo bitna za napredak nacije, za napredak društva. U suprotnom, našu budućnost će kreirati neznanje, a to je vrlo loš kriterij, vrlo loše mjerilo“, poručio je Kukić.

(FENA /Tekst: Roland Grabovac, Foto: Mario Obrdalj)

Galerija