Kampanja pod motom „RAZMISLITE PRIJE NEGO PODIJELITE“

Datum obavijesti: 20/06/2022

Zloupotreba djece posredstvom informacijskih i komunikacijskih tehnologija, kao globalna kriminalna aktivnost, najviše se prakticira i širi posredstvom interneta, te predstavlja jedan od raširenijih oblika seksualnog zlostavljanja djece i maloljetnika u savremenom društvu. Na inicijativu AMBER Alert Europe, nevladine organizacije u oblasti zaštite djece i službenika za provođenje zakona iz 28 zemalja širom svijeta, pokrenule su kampanju prevencije zloupotrebe djece posredstvom informacijsko-komunikacijskih tehnologija pod motom „RAZMISLITE PRIJE NEGO PODIJELITE“.

Centar za sigurni Internet BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH, policijske agencije BiH, Federalno ministrastvo obrazovanja FBiH i ostale relevantne institucije podržale su realizaciju ove jednogodišnje kampanje, pored koje je dogovorena intenzivna saradnju u cilju podizanja svijesti djece, mladih, roditelja, nastavnika, ostalih profesionalaca i građana Bosne i Hercegovine o nasilju nad djecom u digitalnom okruženju i mogućnostima njegovog adekvatnog suzbijanja.

Pandemija COVID-19, zajedno s kontinuiranim rastom društvenih platformi, povećala je količinu samostalno kreiranih fotografija neprimjerenog sadržaja djece i mladih koje se svakodnevno postavljaju i dijele na Internetu. Društveni mediji i aplikacije za razmjenu poruka postale su sve popularnije među djecom i mladima kao sredstvo za istraživanje i izražavanje njihove seksualnosti. Kreiranje ovakvog sadržaja može imati dalekosežne posljedice kada se podijeli, a mogu dovesti i do seksualnog iznuđivanja i prinude - čak i do krivičnih prijava.

Imajući u vidu značaj inicijative i raširenost problema nasilja nad djecom u digitalnom okruženju,  interes svih građana je da se dostupne informacije podijele te da se počne provoditi aktivnosti na informisanju i unapređenju prevencije.

Besplatna SOS linija za podršku Centra za sigurni Internet, na koji možete prijaviti nasilje nad djecom u digitalnom okruženju, za sve mobilne operatere je 080022323 ili putem maila na podrska@sigurnodijete.ba.

@AmberAlertEurope

#ThinkBeforeYouShare

#RazmislitePrijeNegoPodijelite

LINK ZA PREUZIMANJE MATERIJALA KAMPANJE - AAEU Think before you share:

https://wetransfer.com/downloads/8191182f3e927fbca1ddf23e2dbd0d4d20220614104146/43f99e