U Sarajevu predstavljena knjiga Uloga lobiranja u savremenoj politici i ekonomiji

Datum obavijesti: 23/12/2021

Uloga lobiranja u savremenoj politici i ekonomiji naziv je knjige autorice dr. sc. Elme Kovačević-Bajtal koja je u utorak, 21.12.2021. godine, predstavljena u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH u Sarajevu, u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti, kao izdavača.

Monografija predstavlja sintezu teorijskih razmatranja problematike lobiranja, izabranih primjera iz prakse lobiranja u svijetu i empirijske analize na primjeru Bosne i Hercegovine.

Prema riječima autorice, značaj djela proizlazi iz činjenice da “elaborira aktuelnu i atraktivnu tematiku prvenstveno iz oblasti politologije, ali od značaja i za ekonomiju, poslovanje, sociologiju i brojne druge oblasti u nauci i društvu”.

Knjiga je podijeljena u tri segmenta, od kojih je jedan teorijski i odnosi se na fenomen politike i lobiranja uopće, zatim lobiranje za BiH i protiv nje i dio koji je nastao na osnovu analiza - anketa koju je autorica provela u dva navrata.

Svaka odluka koja se donese, trebala bi da bude za čovjeka, za širu društvenu zajednicu, a ne za malu grupu ljudi. Mislim da bismo svi trebali učestvovati u donošenju odluka, aktivnije biti uključeni u brojna pitanja koja se ne tiču u tom trenutku samo nas, više se oslanjati na analize i na projekciju mogućih rješenja. Političari ne mogu biti eksperti za sve oblasti, ali tu su lobisti da im pojasne koliko je neka pojava ili zakon važan za jedno društvo“, navela je ovom prilikom autorica.

Uz autoricu, o knjizi su govorili: prof.dr.sc. Nevenka Tromp, prof.dr.sc. Nerzuk Ćurak i acc.prof.dr.sc. Slavo Kukić.

Jedan od promotora knjige akademik Slavo Kukić smatra da je lobiranje intelektualna aktivnost koja će obilježiti 21. stoljeće, jer “to svjedoči vrijeme u kojem živimo”.

Nevenka Tromp, promotorica knjige, doktorica nauka iz oblasti jugoistočnih evropskih studija i profesorica na Univerzitetu u Amsterdamu, ustvrdila je, između ostalog, kako je lobiranje sastavni dio moderne politike, te da efektivnog lobiranja nema bez sadržaja, iskrenosti i jasne strategije koju lobistima možete reći u dvije rečenice.

Moderator programa bio je dr.sc. Goran Karanović.

Galerija