Obilježen Dan akademske knjige

Datum obavijesti: 24/11/2021

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti i Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, u Sarajevu je u srijedu, 24.11.2021. godine, obilježen Dan akademske knjige. Ovaj događaj dio je cjelokupnog obilježavanja Dana nauke/znanosti u Federaciji BiH (12. decembar/prosinac), u sklopu kojeg su već u prošlom mjesecu realizirani različiti naučno-popularni sadržaji, s ciljem populariziranja nauke i naučno-istraživačkog rada u javnosti, a posebno među učenicima i studentima.

Dodjela recentnih naučnih izdanja

Prepoznajući ulogu i značaj izdavačke i bibliotečke djelatnosti, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti je, drugi put ove godine, svim javnim univerzitetskim bibliotekama u Federaciji BiH dodijelilo recentna izdanja naučne i stručne literature. Ovaj put je dodijeljeno ukupno 884 primjerka, odnosno 101 naslov enciklopedijske, naučne i visokoškolske literature i časopisa, a s ciljem poboljšanja bibliotečkog fonda javnih visokoškolskih ustanova u FBiH te ukupne podrške našoj akademskoj zajednici i studentima kao krajnjim korisnicima.

Ovaj vid partnerstva i saradnju sa bibliotekama, odnosno javnim visokoškolskim i naučnim ustanovama u FBiH traje od 2007. godine kroz programe podrške otkupa novije literature i dodjele knjiga. Tako je do ove godine ukupno otkupljeno i bibliotekama naučnih i visokoškolskih ustanova u FBiH uručeno oko 4.200 naslova naučne i univerzitetske literature te časopisa, odnosno preko 20.000 primjeraka. Također, kroz Program podrške radu institucija od značaja za BiH je u bibliotečku djelatnost od 2012. godine uloženo preko 5.000.000,00 KM.

Proglašenje nagrađenih studenata

U sklopu ovogodišnjeg Dana akadamske knjige, Ministarstvo je dodijelilo i šest novčanih nagrada studentima, koji su u 2021. godini najviše koristili bibliotečki fond i ostale usluge javnih univerzitetskih biblioteka u FBiH.

Nagrađeni su: Almedin Ćatić, iz Sanskog Mosta – na prijedlog Kantonalne i univerzitetske biblioteke Bihać; Amira Avdić, iz Zenice – na prijedlog Univerzitetske biblioteke Univerziteta u Zenici; Antoni Pehar, iz Čitluka – na prijedlog Sveučilišne knjižnice Sveučilišta u Mostaru; Mahir Mešić, iz Zavidovića – na prijedlog Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH iz Sarajeva; Mediha Biberović, iz Tuzle – na prijedlog Univerzitetske biblioteke Univerziteta u Tuzli i Haris Šunje, iz Mostara – na prijedlog Univerzitetske biblioteke Univerziteta „Džemal Bijedić“ iz Mostara.

Današnji Dan akademske knjige bio je odličan povod da promoviramo šest studenata, koji su u proteklom periodu vrijedno učili i istraživali, koristeći knjižni fond i elektronske baze podataka univerzitetskih biblioteka u Federaciji BiH. Ove studente su na poziv Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti kandidirale univerzitetske biblioteke, a za svoj rad nagrađeni su simboličnim novčanim nagradama“, kazao je pomoćnik federalnog ministra za nauku i tehnologije mr.sc. Jasmin Branković, čestitajući najkorisnicima i najčitateljima univerzitetskih biblioteka u FBiH.

Okrugli sto o produkciji akademske knjige

Obilježavanje Dana akademske knjige završeno je održavanjem Okruglog stola „Produkcija akademske knjige u BiH u 2021. godini“, uz sudjelovanje predstavnika univerzitetskih biblioteka, naučnih ustanova i društava te predstavnika profesionalnih izdavača i suorganizatora.

Svrha ovog skupa je sagledavanje stanja i razmjena informacija u oblasti akademskog izdavaštva te utvrđivanje zaključaka, smjernica i preporuka za poboljšanje stanja u ovoj oblasti“, istaknuo je mr.sc. Jasmin Branković, pomoćnik federalnog ministra za nauku i tehnologije. Naveo je kako je Ministarstvo uputilo poziv svim visokoškolskim i naučnim ustanovama, naučnim društvima i profesionalnim izdavačima da dostave kvantitativne podatke o produkciji akademske knjige u ovoj godini, a kojem se odazvala većina izdavača.

Na ovaj način je utvrđeno da su profesionalni i drugi izdavači sa sjedištem na području Federacije BiH, koji su odgovorili na poziv Ministarstva, izdali ukupno 450 naučnih monografija, 102 visokoškolska udžbenika, 153 periodična izdanja (časopisi i zbornici radova) te 69 drugih izdanja akademskog ili naučnog karaktera“, predočio je Branković, uz napomenu da prikupljeni podaci ne predstavljaju cjelovitu sliku, ali pružaju uvid u trenutno stanje u oblasti akademskog izavaštva.

Podsjetio je i kako je 2008. godine Ministarstvo obnovilo program izdavačke djelatnosti u oblasti nauke, koji se realizira putem edicije „Izdanja Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti“. Do sada je u okviru programa publicirano 18 monografija i 8 zbornika radova te 13 suizdavačkih projekata. U toku je realizacija jednog prevodilačko-izdavačkog projekta, čiji će rezultati biti publicirani naredne godine.

Galerija