Delegacija Vlade FBiH odala počast tragično stradalom predsjedniku Makedonije

Datum obavijesti: 26/02/2021

Polaganjem vijenaca pored Spomen-obilježja na Matića brdu, na području Rotimlje, između Mostara i Stoca, u petak, 26.02.2021. godine, obilježena je 17. godišnjica pogibije predsjednika Makedonije Borisa Trajkovskog, koji je zajedno s ostatkom posade stradao u avionskoj nesreći prilikom dolaska na Međunarodnu investicijsku konferenciju u Mostar.

Počast tragično stradalom makedonskom predsjedniku odali su broini izaslanici i delegacije, a u ime Vlade Federacije BiH i premijera Fadila Novalića, vijenac je položio mr.sc. Alden Kajtaz, sekretar Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti.

Komemorativnoj ceremoniji prisustvovala je i delegacija Republike Sjeverne Makedonije predvođena Ljupčom Nikolovskim, zamjenikom predsjednika Vlade i Jagodom Šahpaskom, ministricom za rad i socijalnu politiku.

Tako su se danas, 17 godina poslije tragedije koja je potresla cijelu regiju, i Sjeverna Makedonija i BiH prisjetili velikog čovjeka koji je ostavio neizbrisiv trag u novijoj histroiji, ali i osvjedočenog prijatelja Bosne i Hercegovine.

Trajkovski je tokom predsjedničkog mandata predano radio na prijemu Makedonije u NATO, kao i na približavanju članstvu ove zemlje Evropskoj uniji. Radio je i na produbljenju odnosa naših zemalja, kao i na stabilnosti i prosperitetu cijele regije.

Galerija