Dan sigurnijeg interneta 2021. godine

Datum obavijesti: 04/02/2021

Udruženje „Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS“ (MFS-EMMAUS) je obavijestilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke o pozivu upućenom školama da se uključe u obilježavanje  Dana sigurnijeg interneta 2021. godine.

Međunarodni Dan sigurnijeg interneta (Safer Internet Day – SID) obilježava se već niz godina na inicijativu Evropske komisije. Tom prilikom brojni akteri iz oblasti obrazovanja, zaštite djece, medijske politike i telekomunikacijskog sektora promoviraju sigurno i odgovorno korištenje interneta i digitalnih tehnologija. S obzirom na to da su se brojni aspekti ljudskog života digitalizirali, problematika sigurnog i odgovornog korištenja interneta i digitalnih tehnologija je relevantnija nego ikada do sada.

Dan sigurnijeg interneta 2021. godine u svijetu će se obilježiti pod sloganom „Zajedno za bolji internet“ ("Together for a better internet") dana 09. februara/veljače. U Bosni i Hercegovini se ovaj dan obilježava od 2011. godine na inicijativu udruženja „Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS“ (MFS-EMMAUS), u organizaciji Centra za sigurni internet u BiH.

Na linku ispod nalaze se poziv za učešće za škole i poster najave Dana sigurnijeg interneta:

Poziv za učešće

Poster najave SID 2021

Škole mogu podržati ovu inicijativu tako što će obavijestiti nastavno osoblje, a posebno učenike škole putem školskog oglasa i objavljivanja postera najave Dana sigurnijeg interneta, te dijeljenjem linka Centra za sigurni internet www.sigurnodijete.ba svim zainteresiranim u svrhu pripreme za kviz.