Međunarodni dan djeteta

Datum obavijesti: 20/11/2020

Međunarodni dan djeteta - 20. novembar/studeni - ustanovljen je 1954. godine kao univerzalni dan djeteta kojim se promoviše zajedništvo među djecom širom svijeta, unapređuje dječija dobrobiti i promoviraju prava djeteta.

Inače, 20. novembar/studeni je, uistinu, važan datum u historiji razvoja i međunarodnog priznavanja dječijih prava. Generalna skupština UN-a je na ovaj datum usvojila dva važna dokumenta kojima se priznaju i promovišu prava djeteta, i to: 1959. godine Deklaraciju o pravima djeteta, a 1989. godine Konvenciju o pravima djeteta, koju je, od svih međunarodnih sporazuma o ljudskim pravima, ratifikovalo najviše država u svijetu. Konvencija o pravima djeteta je i sastavni dio Ustava BiH (Aneks I Ustava).

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke ovom prilikom želi istaći članove 28. i 29. Konvencije o pravima djeteta kojima se djetetu priznaje pravo na obrazovanje, a koje treba biti usmjereno ka punom razvoju djetetove ličnosti, nadarenosti, duševnih i tjelesnih sposobnosti. Ove godine, u svjetlu krize u obrazovanju izazvane pandemijom COVID-19, osiguranje svima dostupnog kvalitetnog obrazovanja važnije je nego ikad. Pandemija COVID-19 nije i ne smije biti izgovor da se obrazovanje stavi na marginu javnih politika i da se umanjuju izdvajanja za obrazovanje. Kvalitetno obrazovanje sve djece jeste i mora ostati prioritet svih država, uključujući i našu državu.

Svakom djetetu upućujemo iskrene čestitke povodom Međunarodnog dana djeteta.