Održan koordinacijski sastanak predstavnika obrazovanja i zdravstva u Federaciji Bosne i Hercegovine

Datum obavijesti: 14/10/2020

Federalno miistarstvo obrazovanja i nauke i Federalno ministarstvo zdravstva, uz podršku UNICEF-a BiH, 12.10.202. godine u Sarajevu, organizirali su drugi koordinacijski sastanak predstavnika obrazovanja i zdravstva s ciljem retrospektivnog sagledavanja načina i efekata odvijanja odgojno-obrazovnog procesa u proteklom periodu, te primjene epidemioloških mjera u odgojno-obrazovnim ustanovama.

Na sastanku su prisustvovali ministri i predstavnici svih deset kantonalnih ministarstava obrazovanja, koji su prezentirali odabrane modele nastave u školama koje djeluju u njihovim kantonima, materijale, smjernice, upute i hodograme koje su donijeli, kako bi definisali svaki segment odgojno-obrazovnog rada u vrijeme pandemije.

Ono što je bilo evidentno jeste da je iskazan visok stepen odgovornosti i posvećenosti obrazovnih vlasti, menadžmenta škola, roditelja, učenika i svih drugih uključenih u realizaciju nastavnog procesa  u ovom periodu, kako bi se on odvijao sigurno i efikasno.

Nakon što su predstavnici Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva prezentirali trenutnu epidemiološku situaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine, uslijedio je pregled broja potvrđenih slučajeva oboljelih učenika, nastavnog i nenastavnog osoblja u odgojno-obrazovnim ustanovama po kantonima, broja izliječenih osoba, broja osoba koje su u samoizolaciji i broja osoba kojima je istekla mjera samoizolacije.

Zaključeno je da podaci u ovom trenutku nisu zabrinjavajući, ali da u narednom periodu mogu biti ako se  propisanih epidemiološke mjere ne budu poštovale u potpunosti, te je još jednom apelirano na visok stepen odgovornosti, kako se ne bismo morali vratiti na online model odvijanja nastave.

Pomoćnica ministra u Sektoru za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanja Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke Nadija Bandić  zahvalila se kantonalnim ministrima obrazovanja i predstavnicima ministarstava na izuzetnoj saradnji u ovom procesu, kao i na ogromnom trudu koji su uložili da se na nivoima kantona odaberu najbolji modeli za odvijanje odgojno-obrazovnog rada, te  da se ispoštuju epidemiološke mjere.

Upućena je i zahvalnost prisutnim predstavnicima iz resora zdravstva, Goranu Čerkezu i Sanjinu Musi, kao i cijelom Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva što od početka pandemije, sinergijski, sarađuju sa predstavnicima ministarstava obrazovanja, kako bi se na najsigurniji i najefikasniji način odvijala nastava u tekućoj školskoj godini, kao i prisutnoj šefici predstavništva UNICEF-a u Bosni i Hercegovini Rownak Khan na nesebičnoj podršci koju UNICEF BiH pruža obrazovnim vlastima u ovom periodu.

Pomoćnica Bandić je informisala prisutne da su međunarodne organizacije OSCE, UNICEF, Švicarsko veleposlanstvo, GIZ, World Vision BIH, Save the Children Norveška, te OeADAustrija, na online sastanku Koordinacijskog foruma Ministarstva civilnih poslova BIH i predstavnika obrazovnih vlasti Bosne i Hercegovine, iskazale spremnost za saradnju u procesu nabavke IT opreme, sredstava za dezinfekciju, maski, beskontaktnih toplomjera, kao i stručne obuke nastavnika, te da je potrebno na federalnom i državnom nivou objediniti podatke o prioritetima u ovoj oblasti.

Sljedeći koordinacijski sastanak predstavnika obrazovanja i zdravstva planiran je na kraju prvog polugodišta ove školske godine, ako nepredviđene okolnosti ne budu zahtijevale drugačije.

Galerija