Ministrica Dilberović primila predsjednike sindikata obrazovanja

Datum obavijesti: 29/05/2015

Federalna ministrica obrazovanja i nauke dr.sc. Elvira Dilberović, sa saradnicima, primila je u prvu službenu posjetu predsjednike Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja Federacije BiH te Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH Selvedina Šatorovića i Đevada Hadžića.

Razgovarano je o svim aktuelnim pitanjima u oblasti obrazovanja i nauke u Federaciji Bosne i Hercegovine, s posebnim naglaskom na prioritetne aktivnosti s ciljem stvaranja neophodnih pretpostavki za snažniji i kvalitetniji razvoj ovih važnih oblasti, te planiranim programima i projektima Ministarstva u ovoj godini.

Predstavnici sindikata podržali su nastojanja Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke na poboljšanju inkluzivnosti te ukidanju svih prisutnih oblika segregacije i diskriminacije u obrazovanju. Među prioritetama, zajednički je istaknuta potreba donošenja Zakona o principima obrazovanja odraslih, revidiranja udžbenika i uopće udžbeničke politike u Federaciji Bosne i Hercegovine, te poboljšanja obrazovanja djece s posebnim potrebama i uvođenja asistenata u nastavi, kao i provođenja ostalih reformskih aktivnosti na svim nivoima obrazovanja.

„Sindikati su naši socijalni, ali i konstruktivni partneri. Vi ste oni koji živite obrazovanja i zato je potrebno da nastavimo kvalitetno sarađivati, kako bismo u iskrenom i otvorenom dijalogu realizirali zacrtane ciljeve na razvoju i poboljšanju kvalitete obrazovanja. Također, mnogo toga se mora mijenjati i kada je u pitanju tretman i status prosvjetnih radnika, uvažavajući važnost i odgovornost posla kojim se bave“, naglasila je federalna ministrica obrazovanja i nauke, ustvrdivši da je jedini put ka boljim rješenjima u obrazovanju i nauci, u saradnji i zajedničkom djelovanju svih aktera u sistemu obrazovanja.

U tom smislu dogovoreno je i dalje aktivno sudjelovanje predstavnika sindikata u radu Koordinacije ministara obrazovanja u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je bilo riječi i o jedinstvenim pedagoškim standardima i normativima za osnovne i srednje škole, koji bi trebali ponuditi ujednačen sistem svih standarda u obrazovanju u Federaciji BiH.

Galerija