Uručene nagrade najboljim studentima u Federaciji BiH

Datum obavijesti: 10/12/2019

Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović uručila je u utorak, 10.12.2019. godine, na prigodnoj svečanosti u Mostaru, najboljim studentima u Federaciji Bosne i Hercegovine zaslužena priznanja i jednokratne novčane nagrade za izvrstan uspjeh ostvaren u akademskoj 2018/2019. godini.

Nagrade je primilo 74 studenata, koje su nominirali fakulteti koji djeluju u sastavu javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH, i to: Univerzitet u Sarajevu i Franjevačka teologija Sarajevo, univerziteti u Tuzli, Zenici i Bihaću te Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru i Sveučilište u Mostaru.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović čestitala je nagrađenim studentima te se zahvalila svim javnim visokoškolskim ustanovama na saradnji i partnerstvu.

Novac uložen u nekvalitetno obrazovanje je loša investicija, a dobra investicije jeste ulaganje u poboljšanje kvalitete obrazovanja. Ovo Ministarstvo je odlučni da dobro investira, i to u izgradnju kvalitetnog obrazovanja. To nije samo opredjeljenje, to je naša obaveza i odgovornost prema svim našim mladim, a dodatni motiv ste upravo vi, koji se ističete svojim radom i ostvarenim uspjesima“, poručila je nagrađenim studentima, između ostalog, ministrica Dilberović, sa željom da im ove nagrade budu motivacija za nastavak školovanja, ali i za ostanak u Bosni i Hercegovini

Istaknula je i ulogu i odgovornost društvene zajednice da osigura uvjete koji će omogućiti studentima da, prema sopstvenim mogućnostima, usvajaju nova znanja i pripremaju se za odgovorne zadatke.

Na čelu sam Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke koje ima koordinirajuću i savjetodavnu ulogu u ovim oblastima. Međutim, sa sigurnošću tvrdim da je uloga ovog Ministarstva u reformskim procesima i nadogradnji obrazovno-naučnog prostora nezamjenljiva“, dodala je Dilberović, posebno istaknuvši: jednogodišnja grant sredstva u radu svih javnih univerziteta u FBiH, programe podrške mobilnosti nastavnika i studenata te studentskim udruženjima i projektima, podrške za studente invalide i studente Rome, sufinansiranje studentskog smještaja i, uopće, studentskog standarda i niz drugih programa i aktivnosti.

Inače, jednokratnu finansijsku podršku za nagrađene studente, u iznosu od po 1.300,00 KM, osiguralo je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti iz Budžeta Federacije BiH za 2019. godinu.

Galerija