Univerzitetskim bibliotekama u FBiH uručena izdanja stručne literature

Datum obavijesti: 30/10/2019

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti u srijedu, 30.10.2019. godine, na svečanosti u Sarajevu, uručilo je predstavnicima svih javnih univerzitetskih biblioteka u Federaciji BiH značajan broj recentnih izdanja naučne i stručne literature.

U ime ministrice prof.dr. Elvire Dilberović, literaturu je uručila njena savjetnica Sanela Kuko, naglasivši da je Ministarstvo i u ovoj godini realiziralo niz programa podrške izdavanju i otkupu referentne naučne literature i visokoškolskih udžbenika u okviru čega je nastavljeno i s projektima poboljšanja bibliotečkog fonda javnih visokoškolskih i naučnih ustanova u FBiH.

Drago mi je da i ove godine Ministarstvo ima priliku podržati biblioteke visokoškolskih institucija, akademsku zajednicu i naše studente kao krajnje korisnike. U protekle četiri godine imali smo jako dobru saradnju sa Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom, ali i sa svim drugim javnim univerzitetskim bibliotekama u FBiH. Naša podrška bibliotekama traje od 2007. godine, sa prekidom od jedne godine, a  u tom periodu podržali smo ovaj program podrške otkupa novije literature i dodjele knjiga javnim univerzitetskim bibliotekama sa 2,88 miliona KM“, kazala je Kuko.

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Ismet Ovčina podsjetio je da ova ustanova sutra obilježava 74. godišnjicu djelovanja, te da je 31. oktobra 1945. godine objavljena uredba o osnivanju tadašnje Narodne biblioteke.

U tom periodu ova ustanova postala je prepoznatljiva institucija kulture, obrazovanja i nauke u zemlji i inostranstvu. Članica je svih meritornih  bibliotečkih organizacija i asocijacija u Evropi i svijetu“, kazao je ovom prilikom Ovčina.

Javnim univerzitetskim bibliotekama u FBiH ove godine su dodijeljena 923 primjerka, odnosno 103 naslova enciklopedijske, naučne i visokoškolske literature i časopisa.

Galerija