Ministrica Dilberović na svečanom otvaranju obnovljene OŠ „Aleksa Šantić u Sarajevu

Datum obavijesti: 27/05/2015

Presijecanjem vrpcem, u ponedjeljak, 25.05.2015.godine, svečano je otvoren obnovljeni objekt i sportski tereni Osnovne škola „Aleksa Šantić“, u Sarajevu. Vrpcu je presijekla federalna ministrica obrazovanja i nauke dr.sc. Elvira Dilberović , zajedno sa turskim ambasadorom u BiH, NJ.E. Cihadom Erginayem, predstavnicima TIKE – među kojima je bio i zamjenik generalnog direktora TIKA-e za Balkan i istočnu Evropu Mahmut Cevik -  te ministrom za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvirom Kazazovićem, načelnicima sarajevskih općina i direktorom Škole Muamerom Tinjkom.

Svečanost su, putem video linka, u Ankari pratili zamjenik premijera Republike Turske Numan Kurtulmus i ambasador BiH u Turskoj Damir Džanko, kojima su se posebno ovom prilikom, video-linkom iz Sarajeva, obratili ministrica Dilberović i turski ambasador Erginay.

„Danas svjedočimo uspješno okončanom projektu obnove objekta i igrališta ove škole u Sarajevu, zahvaljujući podršci iz TIKE. Time su ostvareni bolji uvjeti za rad, učenje i boravak učenika u školi, odnosno ispunjena obaveza, nas – odraslih, da predano i intenzivno radimo na osiguranju kvalitetnijih uslova obrazovanja i pružanju jednakih šansi svakom djetetu za potpun razvoj njegovih mogućnosti, sposobnosti i ukupnih potencijala“, naglasila je federalna ministrica obrazovanja i nauke, uputivši posebnu zahvalnost Republici Turskoj i predstavništvu TIKE u našoj zemlji, koja je pokazala poseban senzilibitet za potrebu obnove i rekonstrukcije ovako značajnih projekata te na jednak način prepoznala potrebe djece i svih građana na prostoru Federacije BiH, ali i cijele  Bosne i Hercegovini.

„Ulaganje u obrazovanje jeste najisplativija investicija i najplemenitija namjera, jer obrazovanje je najvitalniji segment svakog društva koji utječe na njegov budući razvoj. Ulaganje u obrazovanje djece Bosne i Hercegovine jeste i ulaganje u budućnost naše zemlje, zato neizmjerno cijenimo svaku lijepu gestu, djelo i riječ naših prijatelja, koji doprinose stvaranju ambijenta, koji će omogućiti djeci da svoje potencijale usmjere u budućnost i razvoj naše  zemlje“, ustvrdila je ministrica Elvira Dilberović.

Prema njenim riječima, posebno raduje činjenica da naša prijateljska zemlja Republika Turska, putem Uprave za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) - Predstavništva u Bosni i Hercegovini, značajno doprinosi obnovi i rekonstrukciji brojnih vitalnih objekata, obrazovnih, zdravstvenih, kulturnih i historijskih znamenitosti naše zemlje.

„Podatak da je za 20 godina svog djelovanja u našoj zemlji, TIKA realizirala 700 projekata, svjedoči izuzetnoj prijateljskoj podršci i opredjeljenosti za ulaganje i razvoj Federacije i cijele Bosne i Hercegovine. Medju njima, prioritetno mjesto zauzimaju projekti iz oblasti obrazovanja, s ciljem daljega osnaživanja ove oblasti i provođenja započetih reformskih procesa“, kazala je u svom obraćanju federalna ministrica obrazovanja i nauke dr.sc. Elvira Dilberović, zahvalivši se na svemu što ta zemlja čini na stvaranja kvalitetnijih uslova obrazovanja, života i rada, za sve učenike, studente i građane u Bosni i Hercegovini.