Predstavljen Akcioni plan Vijeća Evrope za BiH (2015-2017)

Datum obavijesti: 27/05/2015

Federalna ministrica obrazovanja i nauke dr.sc. Elvira Dilberović prisustvovala je predstavljanju Akcionog plana Vijeća Evrope za BiH za period 2015. – 2017. godine, koji će omogućiti inkluzivan i koherentan pristup saradnji Vijeća Evrope i Bosne i Hercegovine.

Akcioni plan predstavili su u Sarajevu ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i generalni sekretar Vijeća Evrope Tornbjorn Jagland.

Cilj Akcionog plana je pružiti podršku BiH u ispunjavanju preostalih postprijemnih i zakonskih i konkretnih obaveza, kao državi članici Vijeća Evrope, i pomoći da se zakoni, institucije i prakse BiH dodatno usklade sa evropskim standardima u oblasti ljudskih prava, vladavine prava i demokratije.

"Riječ je o planu koji je sastavni dio usaglašavanja i razgovora ne samo na nivou BiH, nego i institucija vlasti na nižem nivou, te dokumentu koji će omogućiti da odnos BiH i Vijeća Evrope podignemo na viši nivo", rekao je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Generalni sekretar Vijeća Evrope Tornbjorn Jagland istaknuo je da nakon predstavljanja Akcionog plana očekuje i konkretno djelovanje i jačanje institucija, što će doprinijeti i većoj stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Navedeno je i da su u Akcionom planu utvrđeni ključni prioriteti, te da su u prvom planu reforma pravosuđa, sloboda medija, informatičko društvo, prevazilaženje podjela unutar zajednica, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Galerija