Čestitka federalne ministrice obrazovanja i nauke/znanosti u povodu početka nove akademske godine

Datum obavijesti: 01/10/2018

Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović čestitala je početak nove akademske 2018/2019. godine, studentima i profesorima, kao i svim zaposlenim na visokoškolskim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Svim studentima, a posebno brucošima čestitam početak nove akademske godine, sa željom da ostvare puno uspjeha i akademskih postignuća, da uspješno završe započeto školovanje te ispune svoje ciljeve i ambicije“, navodi se u čestitki federalne ministrice obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvire Dilberović te dodaje kako će ovo Ministarstvo i dalje raditi na unapređenju uvjeta rada na visokoškolskim ustanovama, ali i na poboljšanju studentskog standarda.

U okviru Transfera za implementaciju Bolonjskog procesa podržavamo program međunarodne akademske i studentske mobilnosti i razmjene, Fondaciju za mobilnost studenata i nastavnika te javne visokoškolske ustanove za projekte osiguranja kvalitete i projekte povezivanja s potrebama tržišta rada. Ministarstvo sudjeluju i u rješavanju problema i otvorenih pitanja u oblasti studentskog standarda te se ulažu veliki napori da se ova oblast dodatno unaprijedi, i kada je u pitanju osnovni studentski standard (smještaj i ishrana studenata), ali i prošireni (studentsko organiziranje, studentska praksa i razmjena i sl.)“, podsjetila je ministrica Dilberović.

Posebno je naglasila da je od prošle godine uvedena i podrška aktivnostima unija studenata/Studentskom zboru svih šest javnih univerziteta/Sveučilišta na izradi Zajedničkog modela studentskog organiziranja u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Također, aktuelni su i studentski zajmovi koje svake nove akademske godine dodjeljuje Fond za studentske zajmove Federacije BiH temeljem Javnog poziva. Zajmovi iznose 250,00 KM mjesečno i dodjeljuju se za 10 mjeseci u godini, a isplaćuju jednokratno u iznosu 2.500,00 KM po studentu. Studentski zajmovi su beskamatna namjenska sredstva za pokrivanje osnovnih troškova studiranja i predstavljaju osiguranje sredstava, podrške i omogućavanja studiranja studenata na priznatim visokoškolskim ustanovama, odnosno univerzitetima u Federaciji BiH.